Plaćeni ubica
53

Ovaj Mustang Mach 1 iz 1969. godine podvrgnut je i restauraciji i modifikaciji

E. L.
Iza interesantnog naziva Hitman (plaćeni ubica) krije se temeljito restauriran i modificiran Ford Mustang Mach 1 iz 1969. godine koji raspolaže s 1.000 KS, a nastao je u američkoj kompaniji Classic Recreations.

Među kompanijama koje se bave sve popularnijom restauracijom starih automobila koja uključuje i mnogobrojne modifikacije prilagođene aktuelnom vremenu je i kompanija Classic Recreations čije je sjedište u Oklahomi (SAD).

Njihov posljednji izvanredan projekat krije se iza zanimljivog naziva Hitman, a u CR-u su za osnovicu iskoristili Mustang Mach 1 koji je s proizvodnih traka Forda sišao daleke 1969. godine.

Nakon temeljite restauracije Mustanga ispod čijeg se dugog prednjeg poklopca 1969. godine nalazio 5,8-litarski Windsor V8 motor (294 KS i 522 Nm) u Oklahomi su originalni motor zamijenili Fordovim modernim 5-litarskim V8 motorom (Coyote) kojem su dodali dva Garettova turbopunjača.

Rezultat "transplantacije srca“ je 1.000 konjskih snaga koje na zadnju osovinu distribuira 6-stepeni ručni mjenjač iz asortimana američke kompanije Tremec.

Za kakav-takav izlazak na kraj sa spomenutim konjskim snagama u CR-u su Mustang opremili modernim adaptivnim ovjesom, a među elementima iz povelike kutije na kojoj piše "modifikacije“ su 6-klipne Wilwood kočnice, 18-inčne ultralagane felge, gume (Michelin Pilot Sport 2), upravljački sistem, izduvni sistem... Mnogo posla urađeno je i u kabini u kojoj se ističu nova sjedišta sa sigurnosnim pojasevima u pet tačaka učvršćivanja, a tu je i sigurnosni kavez.

U Classic Recreationsu nisu objavili cijenu svog projekta po uzoru na projekte iza kojih stoji čuvena kompanija Singer, ali s obzirom na potrošeno vrijeme i ugrađene dijelove jasno je da dvobojni "plaćeni ubica“ neće biti jeftin.