Trka u Cazinu
5

Otkazana brdska trka Krajiška zmija 2020.

E. Z.
Auto-moto klum Extra Sport objavio je da akon svih napora i organizacije brdska auto-utrka u Cazinu "Krajiška Zmija 2020" ipak neće biti održana zbog pogoršanja epidemiološke situacije sa COVID-19 u našoj zemlji, te zbog sigurnosti i zdravlja svih učesnika, organizatora i posjetilaca.

"Bolno smo donijeli ovu odluku o otkazivanju Krajiške Zmije. Kako mi sa organizacijom utrke idemo nekoliko mjeseci prije, samim tim pravimo i financijske troškove tako da nam ne ide u prilog iščekivanje zadnjeg momenta, da li će biti pogodna situacija za održavanje ili ne i da utrošimo značajna sredstva koja valja opravdati bez održane manifestacije, te dosta uloženog vremena ekipe koja radi na samoj pripremi bez naknade.“, rekao je Samir Kržalić, direktor kluba AMK Extra Sport i glavni organizator utrke.

"Zajedničkom odlukom smo otkazali sve aktivnosti koje su bile planirane za ovu godinu. Mnogo toga smo uradili da bi ova utrka bila još bolja, mnogo noviteta se trebalo naći na stazi i oko staze kao zabava za sve posjetioce. Na svu sreću mnogi napori neće biti uzaludni jer sva poboljšanja koja radimo, radimo da ih možemo iskoristiti i narednih godina. Stoga nastojimo da iduću utrku u Cazinu pripremimo bolje nego ikada prije.", dodao je Kržalić.

Virus COVID-19 je u cijelom svijetu auto-moto sporta uzeo svoj danak, otkazane su mnoge trke a predsjednik FIA-e Jean Todt rekao je: “Zahvaljujem svim motor-sport zajednicama uključenim u akciju #RaceAgainstCovid, koji su je omogućili i učinili uspješnom. To je konkretan dokaz našeg jedinstva i solidarnosti u borbi protiv epidemije COVID-19 i šire, te našeg pozitivnog doprinosa društvu.”

Organizatori trke u Cazinu ističu da su im najveće zadovoljstvo i ohrabrenje posljednjih nekoliko sedmica bili pozivi i upiti od strane takmičara iz nekoliko zemalja o održavanju utrke i o situaciji, što je potvrdilo ugled ove trke i uvijek veliki interes takmičara iz cijele regije. Nadamo se da će iduće godine ove prilike biti stvar prošlosti te da ćemo moći opet uživati u jednoj od najboljih brdskih trka kod nas i u široj regiji.