Motor iz modela Corvette
48

Otac i sin uz pomoć 3D printera napravili repliku Lamborghini Aventadora SV

D. B.
Otac i sin iz SAD-a proveli su proteklih nekoliko godina u 3D printanju i sklapanju replike Lamborghinijevog modela Aventador SV.

Projekt je počeo otprilike prije pet godina, a otac i sin su do danas napravili veliki napredak. Njihova priča je stigla i do Lamborghinija pa im je italijanska kompanija donirala neke originalne dijelove kako bi im pomogla.

Sterling Backus (otac) tvrdi da je projekt započet "od nule", bez ičega. On se educirao o 3D printanju gledajući uputstva na YouTubeu te je na taj način naučio sve ono što je trebao znati.

"Nismo imali ni 3D printer, kupili smo jedan na Amazonu, mali model CR-105", rekao je Backus.

Zajedno sa svojim sinom je krenuo u ambicioznu misiju koristeći samo jedan 3D printer namijenjen manjim projektima, tako da su proizvodili dio po dio.

"Naš CR-105 je radio duže od godinu dana gotovo bez prestanka. Pravili smo male dijelove, a potom ih spajali u jedan panel. No, nismo željeli koristiti samo taj način proizvodnje jer živimo u Coloradu gdje bude vruće, tako da izloženost suncu nije dobra za strukturu", kazao je on.

Kako bi se povećala izdržljivost strukture, Backus je koristio karbonska vlakna za određene komponente. Također, morao je napraviti metalni okvir kako bi uklopio sve 3D printane dijelove. Iako je proces konstrukcije predstavljao izazov, Backusu je najteže bilo riješiti problem "makazastih" vrata. Međutim, uspio ih je napraviti tako da ne samo da izgledaju impresivno, nego i da budu potpuno funkcionalna.

Nakon određenog vremena je njegova priča stigla i do Lamborghinija pa je kompanija odlučila pomoći i donirati neke originalne dijelove za Aventador.

"To su svjetla originalnog Aventadora, koja koštaju oko 5.000 dolara po komadu. Nisam ih mogao priuštiti, ali se ljudima u Lamborghiniju svidio projekt toliko da su ih donirali. Izgledaju sjajno", otkrio je Backus.

Lamborghini je također donirao originalni upravljač, a kreator automobila je potvrdio da će logotip kompanije biti prisutan samo na upravljaču iz poštovanja prema italijanskom proizvođaču.

Što se tiče pogona, automobil će pokretati motor iz Chevroletovog modela Corvette proizvedenog 2005. godine, koji je Backus kupio na otpadu i preradio ga kako bi odgovarao njegovim potrebama. Naredni korak je pjeskarenje panela i priprema za lakiranje.

Njegov plan je da završi automobil uskoro te da ga predstavi u augustu.