auto
0

Osvježen Suzuki Jimny

Sarajevo-X
Svoj najmanji SUV na Evropskom tržištu, predstavljen davne 1998. godine Suzuki sada lagano obnavlja, kako bi ga održao "svježim".

Parkirate li stari Jimny pored obnovljenog modela, nikakve razlike nećete primjetiti, jer vanjski dizajn uopšte nije mijenjan. Jedina razlika je što sada uz Jimny serijski dolaze 5-krake alu-felge i okrugla prednja svijetla za maglu, za što se prije moralo doplatiti. No, najveće promjene se nalaze ispod limenog pokrivača, gdje je izmjenjeno gotovo sve osim osnovne mehanike.

To uključuje i novi motor, 1.3 16V sa VVT sistemom zaduženim za upravljanje ventilima. Iako zapremine kao stari motor, sada razvija 5 KS više, što donosi ukupnu snagu od 85 KS uz 110 Nm obrtnog momenta. Poboljšanje voznih svojstava je vidljivo, tako ubrzanje do 100 km/h kod verzije sa manuelnim 5 stepenim mjenjačem traje 14.1 sekundu (prije 16.8 s). Ovaj motor osim poboljšanja performansi sada i manje zagađuje okolinu, što je bio jedan od glavnih razloga odlaska u "penziju" starog motora.

Najveće promjene desile su se u interijeru, novi su volan i intrumentna ploča, sva sjedišta i audio sistem. Pazilo se i na što lakše korištenje, tako se sada rad pogona na sva 4 točka ukljućuje pritiskom tipke na centralnoj konzoli, a tu se sada nalaze i upravljačke komande za 4 stepeni automatski mjenjač.

Uz obnovljeni model dolaze i tri nove boje, a potencijalne kupce Jimnya će radovati vijest da cijena ostaje identična starom modelu, iako će novi imati u seriji više opreme. Ono zanimljivo vezano za ovaj redizajn je da obuhvata samo "Estate" verziju (na slikama), dok Soft-top izvedba sa mekim krovom sada nije dirana, ali je njeno obnavljanje u toku.

B. K.