Razvija blizu 900 KS
46

Opel Kadett GSi odmjerio snage s Dodge Challengerom i McLarenom 720S

D. B.
Na događaju pod nazivom Race1000 pojavio se veoma zanimljiv Opel Kadett GSi, koji je osvojio nagradu za najbrži automobil s prednjim pogonom.

Opel Kadett E, pretposljednja generacija modela Kadett, zauzima posebno mjesto u historiji njemačke kompanije jer je označila tranziciju ikone s imena Kadett jednako renomiranu Astru. Proizvodio se od 1984. do 1991. godine te je nastavio zaostavštinu svojih prethodnika, ali je uveo i nekoliko noviteta te elemenata dizajna.

Automobil je imao moderan i aerodinamičan dizajn koji je pratio trendove iz osamdesetih godina prošlog stoljeća uključujući glatke linije, ujednačeno staklo i integrisane branike. U ponudi je bio niz benzinskih i dizelskih motora, a u vrhu se nalazio GSi s tehnologijom ubrizgavanja goriva.

Iako izvana djeluje gotovo fabrički, ispod haube se nalazi značajno modificirani četverocilindrični 16v motor s turbopunjačem (2,4 bara), koji razvija blizu 900 KS. Vidljiv je i ogromni međuhladnjak koji je smješten iza prednjeg branika. Snaga je se prenosi samo na prednje točkove.

U petominutnom videu se Kadett "obračunava" s dva veoma brza automobila, prvi je fabrički Dodge Challenger, a drugi tunirani McLaren 720S koji isporučuje 1.200 KS. Challenger se nije mogao nositi s Kadettom, dok je bitka s McLarenom bila zanimljiva, a rezultat "tijesan".

Kadett je u jednom trenutku dostigao brzinu od 298 km/h te je dobio nagradu za najbrži automobil s prednjim pogonom na događaju Race1000.