auto
0

Opel Corsa BH Auto godine 2007

Sarajevo-x.com
Izbor automobila godine u Bosni i Hercegovini održan je deveti put, i treći put zaredom u organizaciji Udruženja automobilskih novinara Bosne i Hercegovine. Na manifestaciji koja je okupila većinu medija i zastupnika automobilskih marki proglašeni su pobjednici u više kategorija.

Uz dodjele brojnih priznanja i nagrada, najvažnija nagrada bila je ona za automobil godine u Bosni i Hercegovini. Članovi stručnog žirija koji je bio zadužen za odabir najboljeg automobila bili su Seid Teftedarija ispred NTV Hayat, Mirza Vilić ispred TV OBN, Siniša Bajić ispred Autoshop magazina Jasmin Mrzljak ispred magazina Auto plus, Almir Grebović ispred magazina ProAuto i Faruk Čardžić ispred Dnevnog Avaza.

[SLIKA]1[/SLIKA] Izbor se vršio prema već poznatim pravilima, a neki od osnovnih uslova da bi automobil uopšte ušao u konkurenciju za Izbor bili su da je automobil u toku prethodne godine promovisan na domaćem tržištu i da ga je najmanje 70 odsto članova žirija imalo priliku testirati u toku prethodne godine. Stoga je po mišljenju žirija u konkurenciji od devet modela kao najbolja odabarana nova Opel Corsa. Drugo mjesto pripalo je Peugeotu 207, dok je treće mjesto osvojio Nissanov novi model Note.

Također, po prvi put u Izboru automobila godine u organizaciji UAN-a priređena je još jedna posebna nagrada u kojoj su aktivno učestvovali posjetioci Internet portala Sarajevo-x.com. Svi modeli koji su bili u konkurenciji za automobil godine uvršteni su u interaktivnu anketu na ovom portalu, a nakon 45 dana anketiranja i prikupljenih 4.387 glasova posjetioci portala Sarajevo-x.com odlučili su da bi titulu automobila godine u Bosni i Hercegovni trebala ponjeti Opel Corsa. Drugo mjesto pripalo je opet Peugeotu 207, dok je u ovom slučaju na treće mjesto došao Toyotin Yaris. Detaljnije rezultate ankete pogledajte na ovom linku.

[SLIKA]5[/SLIKA] Pored izbora za automobil godine, u okviru ove manifestacije dodjeljenje su i ostale nagrade. Tako je titulu najboljeg terenca na bh. tržištu za 2007. godinu dobio Hyundai Santa Fe.

Posebnu nagradu za “best buy” automobil, ili automobil sa najboljim odnosom uloženog i dobivenog za 2007. godinu u BiH odnio je Renault Clio 1.2 16v Authentique. Za najbolje privredno/dostavno vozilo odabran je novi Ford Transit.

Također, uz nagrade za automobile dodjeljene su i nagrade za najboljeg PR menadžera godine, najboljeg automobilskog menadžera godine i najboljeg menadžera iz prateće automobilske industrije.

Tako je nagrada za PR menadžera godine pripala Emini Kusturici iz kompanije Hyundai Auto BH. Nagrada Automobilski menadzer godine u Bosni i Hercegovini pripala je gospodinu Muhamedu Hajrulahoviću ispred Toyote Adria Bosna i Hercegovina. Menadžer godine iz prateće automobilske industrije prema mišljenju žirija za 2007. godinu je Slobodan Vujić ispred VB Leasinga.