Dizajnirana za uspjeh
23

Opel Astra osvojila je nagradu Red Dot Award 2023.

Klix.ba
Stručni žiri za dodjelu nagrade Red Dot Award koji se ove godine sastojao od 43 suca, dodijelio je Opel Astri nagradu Red Dot Award 2023. u kategoriji "dizajn proizvoda". To je još jedno u nizu priznanja koje je Astra dosad dobila.

Među ostalim, Astra je osvojila Zlatni volan 2022., izabrana je za Porodični automobil godine 2022. godine, a nezavisni stručni žiri za dodjelu nagrade "German Car Awards" (GCOTY) proglasio ju je "njemačkim kompaktnim automobilom 2023. godine”.

Nova Astra nudi priključne (plug-in) hibridne pogone, a uskoro stiže i kao potpuno električna Astra Electric. Dizajnerski je odlikuju privlačne čiste linije bez suvišnih ukrasa. Opel Vizor (novo lice marke koje je prva dobila Mokka i središnji element vanjskog dizajna) slijedi Opel Kompas prema kojem se okomite i vodoravne osi – oštar nabor poklopca motora i grafički izgled dnevnih "krilastih" svjetala – sijeku s Opel Blitzom u sredini.

Protežući se preko prednjeg dijela i čineći novu Astru vizualno još širom, Vizor također savršeno integriše tehnologije kao što su vrlo tanka prednja svjetla Intelli-Lux LED dostupna uz nadoplatu i prednja kamera sistema Intelli-Vision. Promatrana sa strane, Astra nove generacije izgleda posebno dinamično zahvaljujući naglašenom nagibu C stuba prema naprijed.

Nazad se "Opel Compass" ponavlja, s centralno postavljenim logotipom, okomito poravnatim visoko postavljenim kočionim svjetlima i zadnjim svjetlima (štedna LED svjetla, kao i sva vanjska svjetla). Blitz, simbol munje također služi i za otvaranje vrata prtljažnika, izrađena od vrhunskog kompozitnog materijala. Ta tehnologija nije samo lagana i čvrsta, ona također omogućuje preciznu izvedbu detalja dizajna kao što su posebno tanka zadnja svjetla.

Nova generacija Opel Astre sljedeća je u dugom nizu osvajača nagrade Red Dot Award iz Rüsselsheima. Ovu prestižnu nagradu već su osvojili brojni Opelovi modeli i marketinške kampanje. Red Dot Award kao jedno od najvećih svjetskih takmičenja u dizajnu već više od 60 godina nagrađuje inovativni dizajn u kategorijama "dizajn proizvoda", "dizajn brandova i komunikacijskih alata" te "koncept dizajna". Za 2023. godinu stručni žiri ocijenio je proizvode iz 60 zemalja. Postupak dodjele nagrade nije takmičenje, već testiranje pojedinačnih proizvoda.

Vezani članci