auto
0

Opel Astra OPC - brz kao munja

Sarajevo-X
Fanovi Opela sada imaju razloga za radovanje, jer auto salon u Ženevi donosi novu Astru OPC, koja će zauzeti sam vrh njemačkih sportskih kompaktnih automobila.

Prošle godine je predstavljena studia Astra HPC, koja zahvaljujući pozitivnim kritikama publike sada dolazi u proizvodnju. Baza je Astra sa troje vrata, pod čijim se poklopcem nalazi motor snage 240 KS, koja se šalje na prednju osovinu. Za osnovu je poslužio 2.0 Turbo motor koji se već ugrađuje u Astru, sa 200 KS. No stručnjaci OPC-a (Opel Performance Center) snagu su podigli za dodatnih 40 KS i 58 Nm obrtnog momenta. Ukupan zbir je 240 KS uz 320 Nm, što omogučava hvatanje stotke za manje od 7 sekundi uz maksimalnu brzinu od preko 240 km/h.

Nakon motora, dorađene su i ostale bitne komponente da podnesu veću snagu, tako sve je ukručeno a posebna pažnja je posvećena ovjesu.

Radi što boljih voznih svojstava, OPC Astru krasi poluaktivni ovjes sa IDSPlus i CDC sistemima, koji stalno elektronski nadziru ponašanje automobila i u trenutku podešavaju ovjes (povećava se tvrdoća amortizera i sl). Da bi "paket" bio potpun, kočnice sada imaju veće diskove promjera 321 mm naprijed i 278 mm nazad, koje grizu čeljusti obojene u posebnu OPC plavu boju.

Kako bi se dovoljno distancirala od običnih Astri, izgled je promjenjen temeljito novim setom spojlera i felgama od 18’, a ako to nije dovoljno, svaku zabunu će otkloniti centralno smještena ispušna cijev. Unutrašnjost ima sve što možete očekivati od jednog sportaša, gdje se posebno ističu Recaro kožna sjedišta. Za sada sve to izgleda kao dobar paket, a ostaje nada da će i cijena biti jednako dobra.

B. K.