Visoka zaštita
8

Oklopni Toyotin Land Cruiser "jede mine za doručak"

D. B.
Južnoafrička kompanija SVI Engineering, koja je specijalizovana za blindirana, odnosno oklopna vozila, predstavila je nasljednika modela Max 3 kojeg smo vidjeli prošle godine.

Dok je prethodni model bio praktično kamionet, SVI je sada pripremio vozilo za više namjena koje može prevoziti do osam putnika. Radi se o modelu SVI Max 3 Troopy otpornom na metke, koji je baziran na Toyoti Land Cruiser (70 Series).

Iako će mnogi pomisliti da se radi o vojom vozilu, SVI je proizveo civilnu verziju vozila bez dodataka za puške i tešku artiljeriju. Stoga vozilu nije potrebna dozvola južnoafričkog nacionalnog komiteta za kontrolu oružja NCACC te se može koristiti za različite svrhe, od razvijanja protesta, pružanja sigurnosti, usluga za konvoje i drugo.

Max 3 Troopy ima oklopne ploče napravljene od čelika, koje pružaju EN1063 BR6 zaštitu. To znači da automobil može izdržati vatru automatskih pušaka, kao i eksplozije te protivpješačke mine.

Ispod haube se nalazi 4,5-litarski V8 turbodizelski motor koji razvija 202 KS i 430 Nm obrtnog momenta, a maksimalna brzina iznosi 140 km/h. Nosivost je povećana, poboljšan je ovjes, a osnovna cijena iznosi 128.000 dolara.

Vezani članci