Samo jedan primjerak
34

Odjel Porsche Classic predstavio savršeno restauriran Porsche 993

Klix.ba
Rezultat 18-mjesečnog rada odjela Porsche Classic je jedinstven primjerak Porschea 911 iz Serije 993 kojom je završen višedecenijski period zrakom hlađenih boxer motora.

Posao je završen. Iza naziva "Project Gold" koji je prije 18 mjeseci započet u odjelu Porsche Classic krije se temeljito restauriran Porsche 911 Turbo (Serija 993) proizveden 1998. godine kojim slavna njemačka automobilska kompanija želi podsjetiti na posljednju generaciju modela 911 čiji je boxer motor hladio zrak.

U odjelu Porsche Classic odlučili su da prethodno ogoljenu Coupe karoseriju, koja je zaštićena najmodernijom antikorozivnom zaštitom, oboje zlatnožutom bojom koju na sebi nosi aktuelni model 911 991.2 Turbo S (s dodatkom Exclusive Series), a nakon završetka posla automobil je dobio broj šasije iza broja koji na sebi nosi posljednji produkcijski Porsche 993 Turbo koji je iz tvornice izašao 1998. godine.

Umjesto obnavljanja u Porscheu su za ovu priliku napravili novi motor koji je identičan motoru iz originalnog modela 993 Turbo S, pa restauriran podsjetnik na prošla vremena pokreće 3,6-litarski 6-cilindarski zrakom hlađen boxer motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 450 konjskih snaga koje se na obje osovine šalju posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača.

Na žalost mnogih entuzijasta, Porsche Classic neće praviti više primjeraka, a zlatni i jedini Porsche 993 Turbo S ponudit će se na aukciji koja će se u organizaciji aukcijske kuće RM Sotheby’s održati 27. oktobra u Atlanti (SAD).