Prvi milion
18

Od GLK do GLC: Mercedes obilježio milion proizvedenih primjeraka

Piše: E. T.
Odličnom rezultatu Mercedesovog modela GLK, koji je u međuvremenu postao GLC, znatno su pomogli i kupci u Kini.

Mercedesov crossover GLK nastao je 2008. godine, a s promjenom načina označavanja kompatibilan nasljednik izuzetno popularnog modela od 2015. godine prodaje se iza oznake GLC.

Kako god, Mercedes je obilježio milion proizvedenih primjeraka modela GLK/GLC koji se od početka smatraju premium crossoverima u svojoj kategoriji i najprodavaniji su Mercedesovi modeli koji u oznaci sadrže slovo G.

Uspjehu Mercedesa svakako je pomoglo i ogromno kinesko tržište koje je "progutalo" polovinu planirane i realizovane produkcije modela GLC, a zanimljivo je da su dva od tri kupca spomenutog crossovera mlađa od 40 godina. Odmah iza Kine je tržište Sjedinjenih Američkih Država, a GLC se posebno sviđa Amerikankama koje su kupile polovinu od plasirane količine.

GLC se u ovom trenutku proizvodi u tri države (Njemačka, Kina i Finska), a zahvaljujući enormno velikim mogućnostima personalizacije u Mercedesu kažu kako skoro i nemaju dva ista primjerka. Na vrhu ponude je model GLC 63 koji pokreće AMG-ov biturbo V8 motor, a Mercedes kupcima nudi i Coupe verziju karoserije.