Od danas u automobilima nije potrebna zimska oprema

Klix.ba
15.4.2019. u 14:05
9
18
Od danas u automobilima nije potrebna zimska oprema
9
Od danas u automobilima nije potrebna zimska oprema Ilustracija: Shutterstock
Petnaesti je april datum kada bosanskohercegovački vozači više nisu zakonski obavezni posjedovati i koristiti zimsku opremu u svojim automobilima.
Naime, kako zakon nalaže, svi vozači na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila obavezni su posjedovati i koristiti zimsku opremu za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za neposjedovanje opreme su od 40 do 500 KM.

I ove godine, kao i prethodnih, policijski službenici su provjeravali vozila, a nesavjesni vozači koji nisu posjedovali potrebnu opremu, te su tako ugrozili sebe i druge učesnike u saobraćaju, kažnjavani su prema zakonskoj odredbi.

Dakle, od danas je vrijeme za ljetne gume, a stare možete ostaviti u skladištu i to tako što ćete ih prije skidanja označiti prema pozicijama (prednje, zadnje), potom ih skinuti i oprati te dobro obrisati, kako bi se spriječila korozija. Također, preporučuje se vađenje zaglavljenih kamenčića i šljunka iz profila guma.

Ukoliko kupujete nove gume, cijena govori puno o njima, ali je vrijeme pokazalo da su one najskuplje zapravo i one najbolje, ali u suštini trebate uskladiti namjenu automobila i gume da biste zadržali vozne osobine kakve je vaš automobil imao kada je izašao iz fabrike.


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: