Zakonska obaveza
27

Od danas obavezna zimska oprema u BiH: Pripremite se za zimu iako traju visoke temperature

Klix.ba
Od danas je u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila. Osim osnovne zimske opreme dobro je da pripremite svoj auto sa niske temperature.

Obavezna zimska oprema za vozila u BiH propisana je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima. Ona podrazumjeva:

  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

  • pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, u skladu sa zakonskim odredvama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. aprila.

Samo stavljanje zimskih guma i posjedovanje zimske opreme nije dovoljno za sigurno i ugodno korištenje automobila i drugih vozila u zimskim uslovima koji u našoj zemlji mogu biti vrlo zahtjevni.

Prije svega, mnogi koji osporavaju potrebu zimske opreme u vrijeme dok je toplo i suho vrijeme trebaju biti svjesni da ljetne gume u pravilu zbog svog sastava gube svoje osobine prianjanja na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa. Uz vrlo hladna i vlažna jutra i večeri jasno je da sigurnost vožnje sa ljetnim gumama nije zadovoljavajuća.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Uz zimske gume pobrinite se za još par stvari na svom automobilu:

  • Provjerite akumulator i očistite polove akumulatora kako biste bili sigurni da će u hladnim jutrim i noćima vaš automobil startovati, dok čisti polovi garantuju da nećete imati gubitak struje.

  • Provjerite rashladnu tekućinu motora, pogotovo ako ste je tokom ljeta razblaživali destilovanom vodom.

  • Naspite tekućinu za čišćenje vjetrobrana koja je otporna na zamrzavanje.

  • Provjerite ili zamijenite filter kabine jer je to glavni preduslov da izbjegnete neugodne mirise u kabini ali i da vam stakla nisu zarošena.

  • Očistite kanale ventilacije jer se u njima zbog vlage i promjene temperature skupljaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

  • Provjerite ili zamijenite metlice brisača jer su one jedan od glavnih preduslova dobre vidljivosti zimi.

  • Očistite i premažite zaptivne gume oko vrata i prozora glicerinom kako vam vrata i stakla ne bi ostala "zaljepljena" na prvim minusima.

  • Podmažite brave i ručke vrata čak i ako imate daljinsko otključavanje. Brave će lakše raditi, dok ćete na štekama tako izbjeći kvarove i lomove.

  • Očistite stakla iznutra kako biste imali bolju preglednost. Prljava stakla iznutra lakše zamagle, dok vam posebne probleme s vidljivošću mogu zadati noću.

  • Zamijenite ili očistite gumene prostirke, zbog vode i prljavštine u njima stakla će vam lakše rositi zimi, dok je i sam zrak u automobilu neugodan.

  • Pripremite strugač ili sprej za led i metlicu za snijeg. Zatrebaće vam sigurno, a ako parkirate na otvorenom pravi spas su lagani prekrivači vjetrobrana koji će vam uskratiti muke jutarnjeg struganja stakala.

  • Provjerite stanje kompleta za prvu pomoć, pogotovo ako ste ga koristili u zadnje vrijeme.