Prestižna nagrada
5

Objavljeni finalisti izbora za svjetski automobil godine

D. B.
Lista finalista za svjetski automobil godine (WCA), kao i za još pet kategorija, objavljene su na Sajmu automobila u Delhiju.

Nagrade će biti dodijeljene voljom žirija koji dolazi iz cijelog svijeta.

Lista od 29 nominovanih automobila je skraćena na 10 finalista koji idu u konačnu borbu za nagradu "Svjetski automobil godine", a to su Hyundai Sonata, Kia Soul EV, Kia Telluride, Range Rover Evoque, Mazda 3, Mazda CX-30, Mercedes CLA, Mercedes GLB, Volkswagen Golf i Volkswagen T-Cross.

Što se tiče preostalih pet kategorija, finalisti za nagradu "Svjetski gradski automobil godine" su Kia Soul EV, MINI Electric, Peugeot 208, Renault Clio i Volkswagen T-Cross.

BMW X5, BMW X7, Mercedes EQC, Porsche 911 i Porsche Taycan su u uskom izboru za "Svjetski luksuzni automobil godine", a u borbi za nagradu "Svjetski performance automobil godine" nalaze se BMW M8, Porsche 718 Cayman/Spyder GT4, Porsche 911, Porsche Taycan i Toyota GR Supra.

Sedam eksperata za dizajn izabrat će dobitnika nagrade za najbolje dizajnirani automobil godine (World Car Design of the Year Award), a u konkurenciji su Alpine 110S, Mazda 3, Mazda CX-30, Peugeot 208 i Porsche Taycan.

Peta nagrada nazvana "World Car Person of the Year" će biti dodijeljena na Sajmu automobila u Ženevi 3. marta.

Također, po tri kandidata iz svake kategorije će biti objavljena tokom ženevskog sajma, a pobjednici će biti proglašeni na sajmu u New Yorku u aprilu.