U britanskom tunelu
18

Objavljen snimak nesreće u kojoj je uništena Hamiltonova Pagani Zonda

D. B.
Nedavno je u nesreći koja se dogodila u britanskom tunelu uništen superautomobil Pagani Zonda 760 LH, koji je nekada pripadao sedmostrukom svjetskom šampionu Formule 1 Lewisu Hamiltonu, a sada je objavljen snimak kamere postavljene u jednom od automobila koji se nalazio nešto iza njega.

Snimak objavljen na Instagramu pokazuje italijansku zvijer s V12 motorom kako se kreće desnom trakom A55 autoputa u Conwyju u Velsu, nakon čega je ušao u tunel Penmaenbach. U tom trenutku je vozač stisnuo papučicu gasa te se začuo brutalni zvuk 7,3-litarskog atmosferskog motora.

Nažalost, odmah zatim je Zonda udarila lijevi zid tunela te se odbila u desni, nakon čega se zaustavila. Sve se dogodilo brzo, automobil je pretrpio veliku štetu, no vozač nije povrijeđen. Između ostalog, polomljena je stražnja osovina, kao i prednja svjetla, vjetrobransko staklo i karbonski paneli.

Hamilton je automobil kupio 2012. godine, riječ je o jednom od svega pet primjeraka iz serije 760 i jednom s manuelnim mjenjačem.

Hamiton je također ranije imao manju nesreću 2015. godine, a Zondu je prodao 2022. za 11,3 miliona dolara. Također, 2018. godine je kazao da je automobil "užasan za voziti", ali da mu se sviđa zvuk.