Volvo Cars Centar
0

Novo vodstvo za Crash testni centar

Sarajevo-x.com
Sigurnost je riječ koja zvuči moćno. Uživati u vožnji, a pri tom biti uvjereni da ste, baš kao i saobraćaj oko vas, sasvim sigurni, od ogromne je važnosti, posebno u prometnim gužvama kroz koje se probijamo svakog dana.

Hans Nyth je u martu imenovan novim direktorom Volvo Cars Centra za sigurnost i istinski je ponosan na napore Volva da vožnju učini što sigurnijom.

Jedinstveni laboratorij za crash testove, koji je 2000. zvanično otvorio kralj Carl XVI Gustaf, strateški je smješten između Volvo tehničkog centra i tvornice Torsland u Gothenburgu.

Iza Hansa Nytha stoji 35 godina rada u Volvu, te ogromno iskustvo u proizvodnji i dizajniranju automobila.

"Realizacija naše vizije da niko ne smije biti povrijeđen ili poginuti u Volvu do 2020. godine zahtijeva kontinuiran i kompletan pristup pitanjima sigurnosti.“, kaže Hans Nyth. "Naši su prioriteti skoncentrisani na tri područja: ljude, infrastrukturu i samo vozilo.“

"Volvo je, svojim radom na sigurnosti, inspiracija za cijeli svijet. Da bismo zadržali vodeću poziciju u poštivanju sigurnosnih mjera, izuzetno je važno da, u budućnosti, naš rad temeljimo na stečenom znanju i rigoroznim zahtjevima u pogledu sigurnosti, te da upotrijebimo prave tehnologije koje će vozaču biti od pomoći u različitim situacijama u prometu.“, nastavlja Hans Nyth.

Fokusiran na ljude, Volvo Cars tim za istraživanje nesreća je, od 1970. godine do danas, napravio bazu podataka koja sadrži informacije o preko 36.000 nezgoda u koje je bilo uključeno više od 60.000 Volvo automobila. Znanje prikupljeno iz stvarnih situacija koje su prethodile saobraćajnim nesrećama, ili su se događale tokom i nakon nezgode, predstavlja bazu i daje nam temelje za jedinstvenu mogućnost da rekonstruišemo događaje iz saobraćajne nesreće u našem laboratoriju za crash testove. Sigurnost u Volvu obuhvata neprekidnu saradnju između dizajnera, tehničara i brojnih vanjskih partnera.

Približno 400 sveobuhvatnih testova godišnje

Laboratorija za crash testove nudi neograničene mogućnosti za različite testove i sprovođenje rekonstrukcija nesreća iz stvarnih situacija u saobraćaju.

Postoje dva testna kamiona dužine 108 i 154 metra. Jedan od njih je pokretan i može biti postavljen pod uglom od 0 do 90 stepeni, što omogućava testiranje toka različitih nezgoda pod različitim uglovima i pri različitim brzinama. Na primjer, moguće je simulirati sudar dva vozila u pokretu. U laboratoriju za crash testove, koristi se ogromna pokretna sudarna prepreka, koja se pokreće pomoću hidrauličnog sistema za podizanje sa zračnim jastucima. Ova se prepreka koristi kod testiranja različitih frontalnih sudara, bočnih i udara u zadnji dio. Također, moguće je koristiti ovu prepreku i za crash testove autobusa i kamiona. Tokom testiranja, u prepreku i vozila se ugrađuju senzori koji registruju cijeli lanac događanja.

Na drugom, statičnom kamionu, moguće je napraviti crash test putničkih vozila do brzine od 12 km/h, te se mogu raditi testovi prevrtanja. Uz zgradu se nalazi veliko područje na otvorenom, na kojem se mogu konstruisati različite vrste sveobuhvatnih okruženja u prometu.

Godišnje se napravi oko 400 sveobuhvatnih testova. Svi testovi se snimaju digitalnim kamerama velike brzine i iz različitih uglova. Nekoliko je kamera podignuto na visinu od 11 metara, a ostale snimaju nesreću iz unutrašnjosti i ispod vozila kroz ekstremno čvrsto staklo.

Posljednja tehnologija korištena u Volvu XC60

Volvo XC60 sadrži sva posljednja tehnološka dostignuća koja Volvo može ponuditi u segmentu zaštite i preventivne sigurnosti, kažu iz ove kompanije. To uključuje dodatni dvostepeni generator za zračni jastuk, sigurnosne pojaseve sa ograničavanjem jačine, City Safety, sistem upozoravanja vozača i sistem informacija u slijepom uglu (BLIS). Otprilike 120 XC60 je "žrtvovano“ u laboratoriju prije nego je ovaj model pušten na tržište u 2008. godini. Model je prošao i nekoliko hiljada virtuelnih crash testova.

Publika je mogla prisustvovati na nekoliko crash testova modela XC60. Volvo Centar za sigurnost ima prostor za 200 posmatrača testova, koji zasigurno garantuju nezaboravno uzbuđenje.