{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo iz m:tela: Odlučite se za uslugu praćenja vozila i budite sigurni

27.9.2013. u 15:57
0
21
Novo iz m:tela: Odlučite se za uslugu praćenja vozila i budite sigurni
0
Novo iz m:tela: Odlučite se za uslugu praćenja vozila i budite sigurni
Nova usluga kompanije m:tel, namijenjena poslovnim korisnicima, je praćenje i nadgledanje službenih vozila, odnosno vozila namijenjenih za prijevoz robe i putnika u realnom vremenu.
Putem računara ili telefona svakog trenutka možete pristupiti izvještaju o kretanju vaših vozila.

Ova usluga garantuje znatno smanjenje rizika u slučaju otuđenja vozila, zloupotrebe prilikom korištenja vozila, ali i znatnu uštedu troškova: goriva, amortizacije i popravke vozila.

Korištenje usluge praćenja vozila ima direktan utjecaj na vozače. Analize su pokazale da je dnevna kilometraža manja za blizu 20 posto, jer se smanjuje vožnja koja nije planirana u poslovne svrhe. Prosječna brzina vožnje smanjena je za blizu 16 posto, a prekoračenje brzine smanjeno za čak 75 posto, što direktno utječe na smanjenje broja nezgoda i nastalih šteta. Pridržavanje ograničenja brzine utječe i na smanjnje prosječne potrošnje goriva, dok se ukupna radna efikasnost povećava, jer su, zahvaljujući ovoj usluzi, parametri koji utječu na kvantitet i kvalitet radnog vremena pod stalnom kontrolom.

Iako jednostavno zvuči, sama realizacija usluge zahtijevala je saradnju m:tela sa partnerskim kompanijama, od kojih svaka u svom domenu pokrivaju prijenos podataka putem m:tel mobilne mreže, ugradnju GPS uređaja u vozila i web-aplikaciju/informacioni sistem putem kojeg je moguć uvid u detaljnu historiju kretanja vozila sa statističkim podacima o pređenoj kilometraži, brzinu kretanja, vrijeme početka i kraja rada.

U vozilo se ugrađuje GPS uređaj koji tačnu poziciju svog položaja izračunava na osnovu signala koje prima sa satelita, a zatim informacije o položaju, brzini, statusu upaljenog ili ugašenog vozila putem GSM mreže šalje u bazu podataka. Ovo je proces koji se odvija neprekidno 24 sata dnevno, 365 dana u godini, u zemlji i inozemstvu.

Korisnik po izboru željenog vozila i datuma dobija obrađene podatke u obliku slike na karti, tabele, grafikona ili izvještaja. Evidencija radnih sati vozila i osoblja maksimalno je pojednostavljena, tako da je ispis dnevnih, sedmičnih ili mjesečnih izvještaja dostupan za nekoliko sekundi.

U slučaju da vozilo putuje u zonu roaminga uređaj može da se programira tako da ne šalje podatke na server, već ih sprema u memoriju, a povratkom u matičnu mrežu spremljene podatke prosljeđuje na server. U tom slučaju također je moguće trenutno lociranje vozila, koje se obavlja putem SMS usluge.

Ukoliko se odlučite za uslugu praćenja vozila, predviđeno je da vaš ugovor sa m:telom traje najmanje 12 mjeseci, a cijena mjesečne pretplate iznosi 25 KM po vozilu za korisnike koji imaju do 10 vozila, odnosno 23 KM po vozilu za nadzor od 11 do 50 vozila, dok za nadzor više od 50 vozila cijena po vozilu iznosi 20 KM bez uračunatog poreza na dodatnu vrijednost.

Napominjemo da se naknada za nabavku i instalaciju GPS /GPRS uređaja definiše u skladu sa važećim cjenovnikom m:tel partnera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: