Noviteti
0

Zvanično predstavljen Mini Countryman

Sarajevo-x.com
Maleni britanski SUV Mini Countryman oficijelno je predstavljen javnosti mjesec dana ranije nego što je to prvobitno najavljeno.

Nešto je veći od ostale "braće", ima petero vrata i sistem pogona na sva četiri točka (All4). Po potrebi, snaga se može prebaciti na prednje, odnosno zadnje točkove.

Ovo vozilo uvodi brend Mini u sasvim novu dimenziju. Ipak, kompanija u vlasništvu BMW-a željela je pokazati kako suština Minija nije izgubljena. Elementi stila malog vozila ovdje su još uvijek jasno vidljivi, posebno kad pogledate visoke linije prozora i velika prednja svjetla.

Countryman će se u prodaji u Evropi naći najesen, a u Sjevernoj Americi početkom 2011. Bit će dostupan sa tri benzinska i dva dizelska agregata, a raspon snage se kreće od 90 KS (One D) pa do 184 KS (Cooper S).

Manuelni mjenjač je sa šest stepeni prenosa, a na listi opcija za benzince naći će se i šestobrzinski automatik.

Unutar vozila ima mjesta za četiri odrasle osobe, a spuštanjem zadnjih sjedišta dobija se više prostora i udobnosti. Opcionalan je i trosjed i on dodatno ne košta. Preklapanjem stražnjeg sjedišta obim prtljažnika povećava se sa 350 na 1.170 litara.

Svi modeli opremljeni su naprednom tehnologijom za smanjenje potrošnje goriva i smanjenje štetnih i gasova, a tu su i sistemi za sigurnu vožnju (DSC, DTC, te elektronska blokada prednjeg diferencijala).

Pored standarnog klima uređaja i ugrađenog CD playera, kupci mogu izabrati pokretni krov, prilagodljiva svjetla i audio i navigacijski sistem.

Očekivana cijena iznosit će oko 20.000 eura.

Vezani članci