Bilo je i vrijeme
4

Zamjena za Maserati GranTurismo stiže naredne godine

Klix.ba
Novi Maseratijev sportski model zasnovan na konceptnom modelu Alfieri bit će predstavljen naredne godine.

U grupaciji FCA odlučili su da kompaniji Maserati vrate status koji zaslužuje, a u sklopu toga u pripremi su zamjene za postojeće modele italijanske automobilske kompanije, među kojima će se naći hibidni SUV Levante i novi sportski model koji će, konačno, zamijeniti vremešni GranTurismo.

U Maseratiju intenzivno pripremaju proizvodne pogone u Modeni u kojima će se od naredne godine proizvoditi produkcijsko izdanje novog sportskog Coupe modela, a umjesto dosadašnjeg koncepta 2+2 zamjena za GranTurismo (u čijem razvoju učestvuje i Ferrari) imat će samo dva sjedišta i tri pogonske opcije.

Novi Coupe koji je zasnovan na konceptnom modelu Alfieri, pored motora s unutrašnjim sagorijevanjem (iza kojeg prema svemu sudeći stoji Ferrari), nudit će se i u kombinaciji s hibridnim pogonom, ali i s pogonom isključivo na struju. U Maseratiju kažu da će električna verzija od 0 do 100 km/h stizati za samo dvije sekunde i razvijati 300 km/h.

Maserati će produkcijsko izdanje svog novog sportskog Coupea predstaviti na narednom izdanju Sajma automobila u Ženevi, a dobro upućeni kažu da će Alfieri biti automobil koji vrijedi čekati.