Premijera 18. maja
12

Yeti je mrtav, živio Karoq!

Klix.ba
Glasine o tome da Škodin voljeni Yeti odlazi u historiju kako bi napravio mjesta za model Karoq su bile istinite, jer je češka kompanija potvrdila ime novog modela i otkrikla kada će biti predstavljen.

Ime Karoq predstavlja kombinaciju riječi u jeziku aljaskanskog naroda, a to su "Kaa'raq" (automobil) i "Ruq" (strijela). Kao što je slučaj s Kodiaqom, inspiracija za ime Karoq je Altiiq, autohtono pleme s otoka Kodiak, koji se nalazi na južnoj obali Aljaske.

Novi model pod nazivom Karoq je sestrinski model Volkswagenovog TIguana i SEAT-ove Atece, a koristit će MQB platformu Volkswagen Grupe. Kupcima će biti na raspolaganju dva benzinska i tri dizelska motora snage od 115 do 190 KS. Novi 1,5-litarski TSI motor sa sistemom deaktivacije cilindara je dio ponude, dok će 2,0-litarski dizelaš koji isporučuje 190 KS svu snagu preko sedmostepenog DSG mjenjača snagu prenostiti na sva četiri točka.

Kao što je slučaj s dva sestrinska modela, Karoq će također imati pet sjedišta i pogon na prednje točkove, dok će pogon na sva četiri točka biti rezervisan za bolje opremljene modele. Škoda će ponuditi šestostepeni manuelni i sedmostepeni DSG mjenjač.

Karoq je dug 4,382, širok 1.841 i visok 1.605 mm, njegovo međuosovinsko rastojanje kod modela s prednjim pogonom iznosi 2.638, a kod modela s pogonom na sva četiri točka 2.630 mm.

Zapremina prtljažnika iznosi 521 litar, ali se sklapanjem stražnjih sjedišta povećava na 1.630 litara. Za više mjesta se sjedišta mogu potpuno izvaditi, a u tom slučaju zapremina iznosi 1.810 litara.

Uz doplatu kupci mogu dobiti opcioni VarioFlex sistem stražnjih sjedišta koji omogućava varijabilni prtljažni prostor, od 479 do 588 litara.

Poznato je i da će Karoq biti prvi Škodin model s potpuno digitalnom instrument tablom, full-LED svjetlima, električnim vratima prtljažnika te LED ambijentalnim osvjetljenjem s deset boja.

Novi Škodin model Karoq će svjetsku premijeru doživjeti 18. maja u Štokholmu, a prodaja u Evropi počinje u drugoj polovini ove godine.