Nova generacija
3

Volvo počeo proizvoditi novi XC60

Piše: E. T.
Prvi XC60 napustio je švedske proizvodne pogone automobilske kompanije Volvo u kojoj su uvjereni da će i druga generacija njihovog SUV-a srednje veličine ostvariti odlične prodajne rezultate.

Volvo je XC60 druge generacije premijerno predstavio na martovskom Sajmu automobila u Ženevi, a nakon sjevernoameričkog predstavljanja na Sajmu automobila u New Yorku iz švedskih proizvodnih pogona izašao je prvi XC60 čija je karoserija obojena Crystal bijelom bojom.

Novi XC60 četvrti je Volvo model koji je zasnovan na novoj SPA platformi, a zamijenit će veoma popularnu prvu generaciju koja je za devet godina pronašla put do malo manje od milion kupaca širom svijeta.

Prvi proizvedeni primjerak nosi oznaku T5 Inscription AWD iza koje se krije dvolitarski četverocilindarski benzinski motor koji uz asistenciju turbo-punjača nudi 250 KS i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača. Sve zajedno dovoljno je da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,8 sekundi i razvije 220 km/h.

Shodno višedecenijskoj reputaciji koja prati Volvo automobile, novi XC60 smatra se jednim od najsigurnijih automobila aktuelnog trenutka, a u narednih nekoliko mjeseci pridružit će mu se i novi crossover XC40.