Uoči premijere
21

Volvo otkriva sve više detalja modela XC40

Klix.ba
Uoči zvanične premijere koja je zakazana za 21. septembar iz Volva stiže sve više detalja o novom crossoveru XC40.

Volvo je na svojoj međunarodnoj Facebook stranici faktički pokazao kako izgleda njihov novi, za sada najmanji, crossover model XC40, a automobil je pokazan u kombinaciji s R-Design paketom opreme. Na priloženim fotografijama može se vidjeti da su u švedskoj automobilskoj kompaniji veoma malo odstupili od ranije pokazanog konceptnog modela 40.1.

Očekivane promjene na karoseriji produkcijskog modela odnose se na konvencionalne ručke za otvaranje vrata i poklopca prtljažnika, a kamere su također zamijenjene konvencionalnim retrovizorima čija kućišta odgovaraju boji krova.

Pojedini detalji u putničkoj kabini više asociraju na detalje u modelima S90/V90, nego na detalje u većim crossoverima XC60 i XC90. Analogna instrumentna tabla zamijenjena je digitalnim rješenjem, a tu je i konzola za bežično punjenje mobitela.

Zasnovan na CMA platformi, Volvo XC40 premijerno će biti predstavljen 21. septembra u Milanu (Italija), a već se zna da će na vrhu ponude biti hibridni model T5 koji će pokretati kombinacija 1,5-litarskog trocilindarskog turbo benzinskog motora i elektromotora, a snaga će se na podlogu prenositi preko automatskog mjenjača sa dva kvačila.

U Volvu još uvijek nisu donijeli odluku o razvoju još manjeg crossovera XC20 koji bi se trebao priključiti društvu crossovera B segmenta.