Najmanji GTI
51

Volkswagen up! GTI uskoro stiže u evropske prodajne salone

Piše: E. T.
Volkswagen up! GTI uskoro stiže u evropske prodajne salone, a osnovna cijena najmanjeg od tri GTI modela u ponudi Volkswagena iznosi 16.975 eura.

Volkswagen će nakon modela Golf i Polo evropskim kupcima uskoro ponuditi i svoj treći automobil koji na sebi nosi oznaku GTI, a up! GTI je "ljuti" predstavnik A segmenta koji pokreće litarski trocilindarski turbo benzinski motor u koji je "ugurano" 115 konjskih snaga i 200 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Spomenuti brojevi dovoljni su za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 8,8 sekundi i maksimalnu brzinu 196 km/h, a prosječna potrošnja goriva automobila čija masa iznosi 997 kilograma je 5,6 litara nakon 100 pređenih kilometara.

S karakterističnim karoserijskim crno-crvenim detaljima koji bi (zajedno s ukupnim mjerama) trebali biti svojevrstan podsjetnik na prvi Golf GTI, up! GTI "čuči" na posebnim 17-inčnim točkovima, a u odnosu na standardne verzije podnica je bliža tlu 15 milimetara.

Uz oznaku GTI stiže i znatno čvršći ovjes, ali i adekvatno dizajnirana unutrašnjost u kojoj se posebno ističe karakterističan karirani uzorak obloga na sportskim sjedištima. Kupci će moći da izaberu između četiri boje karoserije (bijela, crvena, crna i tamnosiva).

Vezani članci