Premijerno u Chicagu
5

FOTO / Volkswagen predstavio Beetle GSR

Klix.ba
Na sajmu automobila u Chicagu Volkswagen je otkrio jedinstveno dizajniran novi Beetle GSR koji pokreće turbo benzinski motor sa 210 KS. Već je saopšteno da će se Beetle GSR proizvesti u svega 3.500 primjeraka, pa pravi ljubitelji ovakvih neobičnih automobilskih kreacija neće imati mnogo vremena za razmišljanje.

Beetle GSR je napravljen po uzoru na legendarnog „crno-žutog trkača“, koji je nastao na osnovi modela Beetle 1303 S i svoju je svjetsku premijeru imao prije tačno 40 godina.

I ovaj put u Volkswagenu su koristili žutu i crnu boju, čime se stvorili osnovnu vezu između automobila koje dijeli četiri decenije, ali u odnosu na slavnog prethodnika Beetle GSR može se dobiti i u sivoj, odnosno crnoj boji.

U duhu modernog vremena novi GSR stiže sa 19-inčnim crnim felgama na kojima su gume 235/40, za razliku od svog izvornika koji je dolazio na 15-inčnim felgama na kojima su bile gume širine 175 milimetara. Kožom obloženu unutrašnjost karakterišu izrazito profilisana sjedišta i sportski upravljač, u oba slučaja prošiveni koncem žute boje. Tu je i R-Line logo, kao i pločica na kojoj je upisan jedan od 3.500 mogućih brojeva, krenemo li da brojimo od broja 1.

Beetle 1303 S imao je 50 KS, što mu je prije 40 godina bilo sasvim dovoljno da ponuđenim performansama bude na vrhu tadašnjih kompaktnih automobila, ali pošto živimo u mnogo bržem okruženju, Beetle GSR dobio je motor sa 210 KS i 280 Nm obrtnog momenta već pri 1.700 obr/min, što će biti dovoljno da od 0 do 100 km/h stigne za 7,3 sekunde. Maksimalna brzina iznosi oko 230 km/h. Opciono, automobil se može naručiti i sa 6-stepenim DSG mjenjačem. Narudžbe se počinju primati od maja, a prvi primjerci trebali bi stići do svojih vlasnika u jesen. Treba li uopšte spominjati da se u ovom slučaju radi o pravom kolekcionarskom automobilu.