Noviteti
0

FOTO / Volkswagen lansirao svoj novi trkaći Touareg

Sarajevo-x.com
Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" je lansirao svoj takmičarski Touareg 3 namijenjen reliju Dakar. Pobjednik takmičenja u 2009. i 2010. godini je sada brži i efikasniji, piše "Autocar".

Testiranja u aerodinamičkom tunelu su omogućila stvaranje protočnijih i efikasnijih otvora za ventilaciju u predjelu krova, a automobil je preuzeo i neka stilska obilježja automobila namijenjenog serijskoj proizvodnji, uključujući LED prednja svjetla i novu masku. Izmjenjena linija prozora, poklopac prtljažnika i točkovi upotpunjuju izgled novog Touarega.

Poboljšan je i 2,5-litarski TDI-motor koji je sada dosta ekonomičniji u potrošnji goriva, a također isporučuje 291 KS i 598 Nm obrtnog momenta.
Ostala poboljšanja motora se odnose na ostvarivanje boljih performansi pri većim nadmorskim visinama, jer se na reliju Dakar automobili na nekim dionicama penju na visine od preko 4.500 metara. Poboljšanja su također napravljena na diferencijalu sa ograničenom blokadom i petostepenom sekvencijalnom mjenjaču.
VW Race Touareg 3 do "stotke" stiže za 6,1 sekundu, a maksimalnu brzinu od 188 km/h može dostići u skoro svim uslovima i na bilo kojoj podlozi.

Automobil će se takmičiti u reliju Dakar 2011. godine i već je prešao više od 10.000 kilometara u sklopu testova i priprema za takmičenje.