Prvi pokušaj
6

Viper se vratio na Nordschleife

Klix.ba
Zahvaljujući novcu koji su prikupili američki vlasnici Dodge Vipera potpomognuti s nekoliko sponzora, legendarni sportski automobil vratio se na njemačku stazu Nürburgring Nordschleife. S razlogom.

Iza upravljača posljednjeg izdanja tvorničkog Vipera ACR na stazi Nürburgring Nordschleife opet je bio Dominik Farnbacher koji je u prvom (ali ne i posljednjem) pokušaju znatno popravio vrijeme kruga iz 2011. godine (7:12.13), jer je legendarni američki sportski automobil na cestovnim gumama Kumho Ecsta V720 ovaj put kroz "zeleni pakao" protutnjao za 7 minuta i 3,45 sekundi.

U nastojanju da dokažu kako je Viper u svom posljednjem izdanju (čija će proizvodnja prestati do kraja godine) znatno brži od modela koji je Farnbacher vozio 2011. godine, kupovinu dva automobila i pokrivanje svih troškova odlaska u Njemačku omogućilo je nekoliko entuzijastičnih američkih vlasnika Vipera, a u svemu su im pomogle kompanije Kumho i Prefix.

Bez obzira na odlično ostvareno vrijeme, koje je skoro devet sekundi bolje od vremena koje je Viper ostvario 2011. godine, prije odlaska kući najavljen je još jedan pokušaj kojim bi Viper ACR GTS-R (pored činjenice da je najbrži američki automobil koji je mjeren na Nürburgringu) iza sebe ostavio automobile kao što su Lamborghini Aventador LP 750-4 SV (6:59.54) i Porsche 918 Spyder (6:57.00). Sretno!