Noviteti
0

Velika tačka

Sarajevo-X
Sajam automobila u Frankfurtu će obilovati premijerama novih modela, a to potvrđuju i iz Fiata najavom potpuno novog punta.

Punto je od svog predstavljanja 1993. godine prodan u preko šest miliona primjeraka, a uspješni niz će nastaviti nasljednik koji će se zvati grande punto. Grande punto je dizajniran po novim standardima klase, pa čak izlazi iz njenih okvira.

Već u samom početku prodaje koja bi trebala početi u septembru ove godine grande punto će biti dostupan u verziji sa petero i troja vrata. Za dizajn je zaslužan ugledni Italdesign-Giugiaro dizajnerski studio u saradnji sa Centro Stile Fiat odjelom, te se grande punto sada ističe modernim i oblijim linijama čime je zabilježen popriličan odmak od prethodnika.

Prepoznatljivi italijanski stil je primjetan i u interijeru, a najavljeno je i bitno podizanje kvalitete materijala na viši nivo. Uz novog Renault clia, grande punto će biti definitivno jedan od najprostranijih pripadnika ove klase što se može primjetiti i po dužini od 403 cm, širini od 168 cm i visini od 149 cm. Mjesta neće nedostajati ni na zadnjoj klupi što se garantuje međuosovinskim rastojanjem od 251 cm. Paleta agregata će biti sasvim zadovoljavajuća, a svaka jedinica ispunjava Euro 4 ekološke norme. Osnovu će činiti 1.2 8v benzinac sa 65 KS, a snažnija opcija će biti novi 1.4 8v agregat sa 77 KS. Ponudu dizelaša će činiti 1.3 16v MultiJet sa 75 KS i 1.3 MultiJet sa turbinom promjenjive geometrije i 90 KS.

Vrh ponude u pogledu snage u početku prodaje će činiti grande punto sa 1.9 litrenim MultiJet turbodizelašem koji isporučuje 120 ili 130 KS. Dolazak grande punta ne znači i kraj produkcije za još uvijek aktuelni punto, koji će u ponudi ostati izvjestan period čineći izuzetno povoljnu opciju u ponudi Fiata.

Elvir Zubović