Podizanje ljestvice
23

Uskoro stiže Mini svih Minija

Klix.ba
Najnovije izdanje modela Mini John Cooper Works GP sa sobom će donijeti motor koji će raspolagati s više od 300 konjskih snaga.

U Miniju intenzivno testiraju najnovije izdanje svog najsnažnijeg modela do sada. Iza poznatog naziva John Cooper Works GP (najlakše i najsnažnije verzije Minija) ovaj put krije se automobil koji će se proizvoditi u brojčano ograničenoj seriji (3.000 primjeraka), a sa sobom će donijeti dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor s više od 300 KS, što jasno stavlja do znanja da će Mini JCW GP biti novi suvereni vođa „divljeg čopora“ u kategoriji sportskih automobila B segmenta.

Na fotografijama jednog od testnih prototipa i pored zanimljive kamuflažne folije (tlocrti kružnih staza) mogu se vidjeti naglašeno prošireni blatobrani i veliki zadnji spojler, a znatno drugačije je dizajniran i prednji odbojnik koji sa sobom donosi povelik usmjerivač zraka. Mini JCW GP će i u ovaj put biti dvosjed, jer će zadnja sjedišta svoje mjesto ustupiti cijevima parcijalnog sigurnosnog kaveza.

Ispod blatobrana će biti sasvim dovoljno mjesta za točkove velikog prečnika ispod kojih će biti adekvatne kočnice koje će uspješno izlaziti na kraj s potencijalom BMW-ovog dvolitarskog turbobenzinskog motora koji će, vjerovatno, biti kombinovan s automatskim 8-stepenim mjenjačem.

Mini JCW GP premijerno bi trebao biti predstavljen prije kraja godine. Prvi primjerci u prodajnim salonima očekuju se početkom naredne godine, a u Renault Sportu nakon svega možda i pomisle da su pogriješili kad su otkazali mogućnost proizvodnje konceptnog modela Clio RS16 s ručnim mjenjačem i dvolitarskim turbobenzinskim motorom iz Megana RS275 Trophy-R.