Najbolji japanski kompakt
0

Uskoro nova Mazda 3

Sarajevo-x.com
Kao što i u većini slučajeva bude sa željno iščekivanim automobilima, tako i u slučaju koncepta koji treba najaviti novu generaciju Mazde 3 portiri u ovoj kompaniji očito nisu bili na nivou zadatka, te su „procurile“ prve fotografije novog kompakta.

Naravno, iz Mazde još uvijek sve poriču, mada nije isključeno da je riječ i o dobro izrežiranom marketinškom triku, ali je jasno da „prošvercovane“ fotografije prikazuju konceptni model koji je spreman za premijeru, te koji će u velikoj mjeri biti osnova za novu generaciju Mazde 3.

Sudeći prema fotografijama koje ništa ne skrivaju, sasvim je jasno da je uticaj fenomenalnih konceptnih modela Nagare, Senku i Taiki našao put do serijske proizvodnje. Iako je uvođenje ovakvog originalnog i upečatljivog dizajna adekvatno najavljeno novog generacijom Mazde 6, očito je da Japancima ne nedostaje hrabrosti za još smjelije poteze i u manjim klasama.

Detaljniji pogled na još uvijek bezimeni koncept koji će se pretočiti u novu „trojku“ otkriva da uz provjerene futurističke detalje ovaj model izgleda sasvim spremno za serijsku proizvodnju, te se nakon zamišljenog skidanja „fancy“ detalja može dobiti prilično realna slika nove Mazde 3. Da je riječ o osebujnom dizajnu najbolje govori činjenica da je nepravedno isticati određeni dio automobila, te da najbolje funkcionišu kada se posmatraju kao cijelina. Agresivan prednji dio sa dominantnom i prepoznatljivom mazdinom maskom uz zaoštrena svjetla pravi je izdanak savremenog dizajna modernih gradskih automobila, dok oštre i odlučne linije na bokovima odlično završavaju na stop svjetlima koja su u potpunom skladu sa ostatkom linija na automobilu.

Također, bočna linija i oblik bočnih stakala pokazuje da se u Mazdi nisu htjeli odreći prepoznatljive siluete njihovog kompakta, pa iako je dramatično drugačiji tu je i dašak povezanosti sa prethodnim modelima. Posvećenost detaljima primjećuje se i na izgledu izduvnih cijevi koje su gotovo neprimjetno ukomponovane u otvor na zadnjem odobojniku. Uz ovakav izgled jasno je da Mazda želi i dalje razvijati svoje modele sa snažnim naglaskom na sportski temperament, a već ranije je najvaljeno da svi budući modeli moraju biti lakši od prethodnika, što je velika prednost u odnosu na konurenciju, ali i veliki poduhvat.

Naravno, podaci o motorima i nivoima opreme su još uvijek velika nepoznanica, ali uz ovakav izgled najišekivanija će definitivno biti MPS verzija koja bi konačno mogla izaći iz sjene evropske konkurencije.