Još jedan konkurent Miniju
0

Uskoro i najmanji SAAB

Sarajevo-x.com
Iz SAAB-a su najavili da ubrzano rade na razvoju svog novog kompaktnog modela koji bi trebao biti dostojan konkurent premium gradskim automobilima kao što je Mini ili tek predstavljeni Audi A.

Novi vlasnik SAAB-a, kompanija Spyker sa Victorom Mullerom kao direktorom na čelu, ima vrlo optimistične planove za ovu marku. Kao jedan od prvih koraka koje će Muller napraviti na čelu SAAB-a je razvoj i predstavljanje dva nova modela koji bi trebali započeti malu revoluciju u ponudi ovog švedskog proizvođača automobila.

Prvi od ta dva nova automobila biće kompaktni gradski model, koji je još uvijek u fazi dizajniranja, ali ima namjeru nasljediti nekadašnji model 9-2. Prema prvim računarski generisanim fotografijama, jasno je da će SAAB pod novim vodstvom dobiti i drugačiji vizuelni identitet.

Tako, i ako za novi komapktni gradski automobil govore da je nastao na dizajnerskim postulatima koje je zacrtala serija konceptnih modela Aero-X, teško je ne primjetiti da u SAAB-u planiraju diskretno „posuditi“ i neke dizajnerske oblike koji su zaslužni za uspjeh automobila kao što je sam Mini Cooper.

Ipak, i pored za ovu marku neobičnog koncepta i dizajna, novi gradski automobil mogao bi uveliko pomoći SAAB-u da započne povratak na stazu uspjeha, a s obzirom da vlada sve veći interes za premium gradske automobile, vrlo lako bi ovj model mogao predstavljati i prekretnicu u historiji ovog proizvođača.

Pored kompaktnog modela, u SAAB-u uporedo rade i na razvoju supersportskog automobila, što je opet segment u kojem do sada nisu bili prisutni, i što će im svakako pomoći u namjeri popravljanja imidža. Muller je rekao da će supersportski SAAB dijeliti platformu i mnoge komponente sa bratskim Spykerom C8 Aileron, a najvjerovatnije je da će se proizvoditi u novim proizvodnim pogonima ove kompanije u Velikoj Britaniji, tačnije u Coventryu.