U humanitarne svrhe
4

Unikatni Rolls-Royce Phantom ide na aukciju

E. L.
Za nanošenje pet slojeva posebne boje na karoseriju Phantoma koji će se ponuditi na aukciji humanitarnog karaktera trebalo je više od 25 sati rada.

Uz proslavu 115. rođendana u najpoznatijoj britanskoj automobilskoj kompaniji Rolls-Royce završili su posao oko unikatnog modela Phantom čije su skice javnosti prezentirane još u maju.

Automobil će se pred publikom premijerno predstaviti sutra na gala prijemu u luksuznom stambenom neboderu One Thousand Museum u Miamiju (SAD). Sav novac od prodaje koja će trajati do 13. decembra, a organizuje je aukcijska kuća RM Sotheby's, bit će usmjeren za borbu protiv AIDS-a iza koje u ovom slučaju stoji humanitarna organizacija Red.

Crveni Phantom obojen je posebno bojom koja u sebi sadrži fragmente kristala, a postupak ručnog nanošenja i poliranja pet slojeva boje trajao je više od 25 sati. Pored jedinstvene boje Phantom je dobio i jedinstvenu kombinaciju materijala i boja u unutrašnjosti, zaključno s oblogom krova na kojoj je projekcija zvjezdanog noćnog neba. Dizajn projekta potpisuje američka savremena umjetnica Mickalene Thomas.

Phantom pokreće 6,7-litarski V12 motor koji raspolaže sa 571 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da 5,76 metara dug automobil (čija masa iznosi 2.560 kilograma) od 0 do 100 km/h stiže za 5,3 sekunde i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.