Noviteti
66

U Ženevu stiže i VW Tiguan Allspace

Klix.ba
Smješten u praznini između manjeg standardnog Tiguana i većeg Touarega, Tiguan Allspace sa sedam sjedišta Volkswagen će evropskim kupcima ponuditi od septembra.

Nakon premijernih predstavljanja na automobilskim sajmovima u Sjevernoj Americi i Kini, Volkswagen će Tiguan s povećanim međuosovinskim rastojanjem i dva sjedišta u trećem redu evropskim kupcima premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi.

Čak 94 milimetra kraći od Touarega, Tiguan Allspace prve dvije trećine unutrašnjosti dijeli sa standardnim Tiguanom, a razlike na povećanoj karoseriji vidljive su po većim zadnjim vratima, ali i većem poklopcu motora, što je rezultiralo optimalnim proporcijama karoserije na povećanoj platformi. Kupcima koji nemaju namjeru ostati isključivo na asfaltu Volkswagen će ponuditi i "grublju" verziju s kojom stižu zaštitni paneli ispred osovina.

Međuosovinsko rastojanje Tiguana Allspace povećano je 109 milimetara, a ukupna dužina automobila povećana je 215 milimetara. Rezultat svega su dva sklopiva sjedišta u trećem redu s kojima se pored vozača u Tiguan može smjestiti još šest osoba. U slučaju potrebe, preklapanjem sjedišta u drugom i trećem redu, zapremina korisnog prtljažnog prostora iznosi čak 1.920 litara.

Evropski kupci moći će birati između šest ponuđenih motora, a najsnažniji od njih raspolaže sa 240 KS. Osnovni benzinski motor u ponudi je 1,4-litarski TSI, a na početku dizelske ponude je dvolitarski četverocilindarski TDI motor sa 150 KS. Osim osnovnih motora s kojima stiže pogon preko prednje osovine, svi ostali motori standardno će se isporučivati s pogonom preko obje osovine (4Motion) i automatskim mjenjačem sa dva kvačila.

Volkswagen će prve narudžbe početi primati u maju, a Allspace će do prvih evropskih kupaca stići u septembru. Početna cijena u Njemačkoj iznosit će blizu 30.000 eura.