Najsnažniji dizel
20

U Ženevu stiže i Mercedes X-Klasa X350d 4Matic

Klix.ba
Mercedes-Benz će na Sajmu automobila u Ženevi predstaviti najsnažnije dizelsko izdanje pick-up modela X-Klasa koji pokreće V6 motor s 258 KS.

U Mercedesu su održali obećanje iz jula prošle godine kada su nakon premijernog predstavljanja X-Klase najavili najsnažniju verziju koju će pokretati turbodizelski motor sa šest cilindara. Takav pick-up svoje premijerno predstavljanje publici imat će na Sajmu automobila u Ženevi koji počinje za nekoliko dana, a iza oznake X350d 4Matic krije se višenamjenski automobil koji pokreće trolitarski turbodizelski V6 motor sa 258 konjskih snaga i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je raspoloživ već pri 1.400 obr/min.

Raspoloživa s paketima opreme Progressive i Power, najsnažnija turbodizelska X-Klasa s prijenosom snage preko obje osovine (za koji je zadužen 7-stepeni automatski mjenjač) od 0 do 100 km/h stiže nakon 7,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 205 km/h. Sve zajedno više nego impresivno za ovu vrstu automobila koji je zasnovan na Nissanovom modelu Navara.

Kupci uz X350d 4Matic, čija je najniža tačka od tla udaljena 22,2 centimetra, bez doplate mogu računati na reduktor stepeni prijenosa s kojim se opciono može dobiti i blokada zadnjeg diferencijala. Iako X-Klasa ne želi biti G-Klasa, nije loše znati da automobil koji vozaču nudi nekoliko radnih programa koji upravljaju motorom i transmisijom može ići kroz vodu čija dubina ne prelazi 60 centimetara i savladati nagibe do 45 stepeni.

X-Klasa X350d 4Matic u evropske prodajne salone stiže sredinom godine, a početna cijena u Njemačkoj iznosi 53.360 eura.