Noviteti
20

U Ženevu stigao i novi Porsche 911 GT3 RS

Klix.ba
Pored svjetske premijere modela Cayman GT4, Porsche je u ženevskoj atmosferi premijerno prikazao i dugo očekivani novi 911 GT3 RS serije 991.

Beskompromisni sportski automobil težak je 1.420 kilograma, što je 10 kilograma manje od aktuelnog modela 911 GT3. Dijeta je ostvarena korištenjem aluminijske karoserije u kombinaciji sa magnezijem od kojeg je napravljen krov i karbonom koji je iskorišten za prednji poklopac i poklopac motora.

U ovom slučaju na poklopcu motora instalirani su dodatni otvori za zrak, a tu je i integrirani spojler čija je osnovna funkcija povećanje sila potrebnih za optimalno prijanjanje pri velikim brzinama. Iznad integriranog spojlera, koji se generacijama u Porscheu popularno naziva „pačji rep“, postavljen je veliki spojler dizajniran po uzoru na spojlere koji se koriste na trkaćim automobilima.

Specifični su i otvori za zrak na širokim prednjim blatobranima, kao i enormno veliki usisnici u prednjem odbojniku.

Novorazvijeni atmosferski 6-cilindarski boxer motor iz 4 litre radne zapremine nudi 500 KS i 460 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da 911 GT3 RS od 0 do 100 km/h stiže za 3,3 sekunde.

Za ubrzanje od 0 do 200 km/h potrebno mu je 10,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi nešto više od 322 km/h. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila, a ukupnoj upravljivosti svakako pomaže i blokada diferencijala.

U odnosu na ostale 911-ice, unutrašnjost modela GT3 RS razlikuje se po bijeloj podlozi obrtomjera, drugačijim sjedištima, trokrakom upravljaču koji je obložen alkantarom i nekolicinom karbonskih detalja. Početna cijena Porschea 911 GT3 RS, koji je krug na stazi Nürburgring Nordschleife zvanično „zatvorio“ za 7 minuta i 20 sekundi, u Njemačkoj iznosi 181.690 eura. Prvi primjerci u prodajne salone stižu za nekoliko mjeseci.

Vezani članci