Noviteti
3

U Mullineru su još jednom pokazali da znaju oko Bentleya

Piše: E. T.
Ako i ima onih kojima standardni Bentley Bentayga nije dovoljno ekskluzivan i luksuzan, rješenje za takve stiže iz Bentleyevog odjela za „specijalne operacije“ Mulliner u kojem na sav luksuz dodaju još luksuza.

Jedan od automobila koje će Bentley izložiti na Sajmu automobila u Ženevi je SUV Bentayga koji je neko vrijeme proveo u odajama Mullinera u kojem rade ljudi koji, definitivno, imaju živaca da izađu na kraj i sa najrazmaženijim zahtjevima kupaca Bentleya.

Mullinerova Bentayga može se dobiti samo u kombinaciji sa 6-litarskim W12 motorom koji raspolaže sa 608 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da veliki SUV od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde i dostigne 301 km/h. Elektronski nadziran adaptivni ovjes opremljen je i s posebnim sistemom s kojim se minimizira mogućnost prevrtanja visokog (i teškog) automobila u zavojima, jer se u ovom slučaju ipak radi o performansama koje su mnogo primjerenije niskim karoserijama supersportskih automobila.

U Bentleyu nisu skloni pretjeranom reklamiranju odjela Mulliner, pa se suštinske razlike na karoseriji svode na diskretne oznake na prednjim blatobranima, dvije boje na karoseriji i hromom na svim prednjim rešetkama. Automobil je postavljen na 22-inčnim felgama.

Mulliner je svoje prave vrijednosti pokazao iznutra. Kupcima se nudi bezbroj boja i kombinacija za oblaganje putničke kabine, a suvišno je i spominjati da se u svakom slučaju radi o najkvalitetnijim materijalima. Jedan od zanimljivih detalja u konkretnom primjeru je i Breitlingov sat koji je napravljen od zlata.

Za putnike na zasebnim zadnjim sjedištima Mulliner je pripremio komplet kristalnih čaša u koje će sipati ohlađeno piće. Pored multimedijalnog sistema, klima-uređaja, ambijentalnog osvjetljenja i ostalih blagodeti koje se putnicima na zadnjim sjedištima danas nude uz luksuzne automobile, u ovom slučaju tu je i sistem s kojim se temperatura u zadnjem dijelu automobila može kontrolisati i kada u automobilu nema nikoga.

Bentley će Bentaygu s potpisom Mullinera ponuditi s početkom proljeća. Količina će biti brojčano ograničena, a cijena (koja je u slučaju ovakvih automobila poprilično periferna stvar) još uvijek nije poznata.