Zvijer iz Slovenije
11

Tushek predstavio Aeon, električni hiperautomobil sa 2.500 KS

D. B.
Slovenski proizvođač automobila, kompanija Tushek, predstavila je svoj potpuno novi model visokih performansi pod nazovim Aeon, za koji tvrdi da će dominirati u svijetu hiperautomobila.

Aeon će se prodavati u dvije verzije, jednu će pokretati V8 plug-in hibridni, a drugu potpuno električni pogon.

Aeon V8 PHEV je težak 1.480 kilograma te obećava da će isporučivati 1.930 KS, što znači da masom odgovara modernom Volkswagenovom Golfu. Ovaj automobil ima omjer snage i težine 1,3:1.

Električna verzija nudi omjer snage i težine od 1,7:1, a to je omogućeno zahvaljujući potpuno električnom pogonu koji razvija 2.500 KS, dok je automobil težak nešto manje od 1.600 kilograma.

Međutim, put ka dominaciji tržištem hiperautomobila nije lagan, jer su tu rivali poput Lotus Evije i Rimac Nevere. Upravo Nevera drži rekord za najbrži produkcijski električni automobil na Nurburgringu nakon što je nadmašila Model S Plaid za cijelih 20 sekundi.

Zenvo Aurora je još jedan zanimljiv rival u kategoriji hiperautomobila, pokreće ga najmoćniji V12 motor na svijetu, a to je 6,6-litarski hibridni V12 ukupne snage 1.850 KS.

Iako su u galeriji prikazani samo renderi, detalji i specifikacije će biti objavljeni uskoro.

Aeon će se pridružiti Tushek TS900 Apex hiperautomobilu u aktivnoj ponudi kompanije. Ograničen na 36 primjeraka, ovaj hiperautomobil isporučuje 1.332 KS i težak je 1.350 kilograma, što znači da je jedan od najlakših automobila svijeta.