Povratak Celice
0

Toyota opet pravi coupe

Piše: E.Z.
Nakon prilično duge pauze, u Toyoti su odlučili da u svojoj ponudi ipak trebaju jedan dobar sportski coupe. S obzirom da je Celica imala dugu tradiciju, ali i odličan ugled, činilo se logičnim da ponovo ožive ovaj model. Na prvom pojavljivanju biće predstavljena kao konceptni model, dok serijska verzija stiže ubrzo nakon toga.

Nakon velike ekspolzije kompaktnih coupea Toyota jednostavno nije mogla to mirno posmatrati i ne uključiti se u ovu unosnu borbu. Tako su očito odlučili odbaciti teoriju gradnje imidža proizvođača isključivo porodičnih i poslovnih automobila kojima je namjena prvenstven cilj, dok su emocije na drugom mjestom. Sa novom generacijom Celice taj nedostatak ovaj japanski proizvođač bi trebao ispraviti, a sudeći prema prvim fotografijama zaista su se potrudili da ponude privlačan i konkurentan sportski automobil.

Tako će na predstojećem sajmu automobila u Tokiju Toyota predstaviti konceptni model sa kodnim imenom FT-86, dok se serijski model sudeći prema nepotvrđenim informacijama može u prodaji očekivati već u drugoj polovini naredne godine. U svakom slučaju sa ovim cupeom u Toyoti namjeravaju ponuditi konkurenta savremenim coupeima kao što je VW-ov Scirocco, ali i najavljeni Ford Capri koji će biti zasnovan na Focusu. Ono čime će se nova Celica u velikoj mjeri razlikovati od svojiih konkurenata je to da će se snaga prenositi na zadnje točkove, zbog čega će u startu biti privlačnija vozačima koji cijene uzbudljiviju vožnju.

Ono što je možda i najzanimljivije je to da je nova Celica plod saradnje Subarua i Toyote, pa će uz pogon dobiti i bokser četverocilindarski motor koji je već poznati iz Subaru Impreze. Uz platformu koja je u biti posuđena od Legacya i prilagođena coupeovskoj formi, i sistem prenosa snage je iz Subarua, s tim da je prerađen tako da snagu umjesto na sva četiri točka prenosi na samo zadnja dva. Motor bi trebao isporučivati oko 200 KS putem 6-stepenog ručnog mjenjača, što bi trebalo biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od sedam sekundi.

Sam izgled i dizajn je očito bio pod uticajem hibridnog koncepta FT-HS koji je predstavljen 2007. Godine na sajmu automobila u Detroitu. U svakom slučaju novu Celicu odlikovaće izuzetno agreswivan dizajn sa obiljem oštrih i futurističkiih linija, što će biti posebno istaknuto velikim otvorom za usis zraka, LED prednjim svijetlima kao i hrabrno proširenim blatobranima.