U trendu
59

Svoje crossover izdanje dobio je i Citroën C3

Klix.ba
U Citroënu nisu dugo čekali da predstave zanimljivo crossover izdanje modela C3 s kojim stiže dodatak Aircross.

Crossover automobili polako ali sigurno ulaze u sve segmente, a u posljednje vrijeme mnogo toga dešava se u popularnom B segmentu. I dok su u Citroënu donijeli odluku kako je došlo vrijeme da se iz ponude povuče model C3 Picasso, zasnovan na prethodnoj generaciji modela C3, paralelno s tim potencijalnim kupcima francuskog brenda ponuđena je crossover verzija zasnovana na novoj generaciji modela C3.

Ništa manje zanimljiv i neobičan u odnosu na model C4 Cactus, C3 Aircross vrlo brzo će stići u evropske prodajne salone, a ponudit će se s tri benzinska PureTech motora (od 110 do 130 KS) i tri dizelska BlueHDi motora (od 90 do 120 KS).

C3 Aircross neće se nuditi s integralnim pogonom, a asistencija pogonu preko prednje osovine u uslovima slabijeg prijanjanja točkova za podlogu bit će elektronski sistem Grip Control čiji će zadatak biti optimalna distribucija obrtnog momenta. Na strmoj i klizavoj podlozi od pomoći će svakako biti i sistem za automatsku kontrolu brzine i kočenja automobila prilikom spuštanja.

Svoju praktičnu i upotrebljivu stranu neobično dizajniran C3 Aircross pokazuje zapreminom prtljažnika (od 410 do 1.289 litara), parcijalno preklopivim naslonima uzdužno pomičnih zadnjih sjedišta i podesivom dubinom prtljažnika.

Pored nekolicine sigurnosnih i sistema za asistenciju vozaču, Citroën će uz Aircross opciono ponuditi i "head-up" display. Multimedijalnim sistemom koji je kompatibilan sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay upravlja se preko 7-inčnog displeja. Cijene automobila bit će poznate pred početak prodaje.