Samo 300 primjeraka
1

Suzuki Jimny Heritage Special Edition u retro ruhu

D. B.
Suzuki je pripremio 300 specijalnih primjeraka modela Jimny kojim odaje počast njegovoj historiji ispunjenoj uspjehom.

Poput Mazde MX-5 Miate, Suzuki Jimny je jedan od nekoliko automobila koje gotovo svi vole. Mali je, relativno pristupačan, a ima ozbiljne off-road mogućnosti. Pojavio se 1970. godine i donio prvi globalni komercijalni uspjeh Suzukiju, a i danas se odlično prodaje iako je prošlo više od pola stoljeća. Kako bi odao počast sjajnoj prošlosti modela, Suzuki je predstavio specijalnu verziju Heritage.

Jimny Heritage je ograničen na samo 300 primjeraka, baziran je na GLX opremi i dolazi s crvenim blataricama naprijed i nazad. Karoseriju krase retro naljepnice, a kupci mogu dobiti Jimny u crnoj perla, Jungle zelenoj, bijeloj ili Medium sivoj boji.

Svi dostupni primjerci su n 15-inlnim felgama te se prodaju isključivo s petostepenim manuelnim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka.

Suzuki je specijalnu verziju opremio specijalno dizajniranim podmetačem u prtljažniku, a tu je i oznaka koja daje do znanja da je riječ o brojčano ograničenoj verziji. S obzirom na činjenicu da je riječ od GLX opremi, kupci mogu računati na automatska LED prednja svjetla, maglenke, kameru za pomoć pri kretanju unazad, kao i sigurnosne sisteme poput sistema upozorenja na napuštanje trake i autonomnog kočenja u hitnim situacijama. U unutrašnjosti je 7-inčni infotainment sistem s Android Auto i Apple CarPlay sistemima, a tu je i ozvučenje s dva zvučnika, kožom presvučeni upravljač, satelitska navigacija i klima uređaj.

Suzuki je nedavno otkrio duži petovratni Jimny, a najavljena je i potpuno električna verzija koja se očekuje za nekoliko godina.

Električni Jimny je prije svega namijenjen Evropi.