Noviteti
0

Supersportski Megane

Sarajevo-X
Renault očito svojim inžinjerima ne daje dane odmora, te pored nedavnog predstavljanja Sport verzije Meganea II, najavljuje još jednu, još ekstremniju.

Za jesenski Paris Motor Show Renault na domaćem terenu planira u potpunosti zastrašiti konkurenciju ultimativnom verzijom novog Meganea. Tako Renault nastavlja bogatu tradiciju koju je započeo sa Cliom V6, ali i starom peticom turbo, te najavljuje trkaću varijantu Meganea, koja će vjerovatno doći i u slobodnu prodaju, baš kao i Clio V6.

Ispod karoserije od posebnih materijala kojima je zadatak bio smanjivanje ukupne težine, kucati će moćni 3.5 litarski V6 agregat snage od oko 320 KS, a vjerovatno će biti smješten središnje iza vozačevih leđa.

Motor je razvijen iz serije agregata V4Y, koji pokreću Espace i Vel Satis, a o kakvoj će se cestovnoj zvjeri raditi govori podataka da će jedna konjska snaga nositi samo 2.9 kilograma težine automobila, jer će cijeli automobil težiti samo 930 kg. Za prenos snage će biti zadužen napredni i potpun novorazvijeni sekvencijalni mjenjač sa šest stepeni prenosa.

E.Z.