Ispunjeno obećanje
5

Subaru objavio videomaterijal Nordschleife podviga

Klix.ba
Subaru je prigodnim videomaterijalom pokazao pripreme i fragmente iz vožnje rekordnog kruga koji je iza upravljača modela WRX STI Type RA NBR Special ostvario trkač Richie Stanaway.

Subaru je na njemačku stazu Nürburgring Nordschleife došao s ciljem da ostvari i verifikuje najbrže vrijeme kruga (ispod sedam minuta) u kategoriji trovolumenskih automobila s četvero vrata, uz činjenicu da su za poduhvat koristili automobil koji istina nema mnogo zajedničkih elemenata s automobilom koji se kupcima nudi iza oznake STI (Subaru Tecnica International).

Kako god, vozač Richie Stanaway u prvom pokušaju nije uspio "zatvoriti" krug u "zelenom paklu" za manje od sedam minuta, jer im kišno vrijeme u Njemačkoj nije išlo na ruku. Nakon neuspjeha u Subaruu se nisu obeshrabrili i obećali su da će uskoro pokušati ponovo, što su i uradili.

Stanaway je u drugom pokušaju na suhoj stazi ostvario vrijeme kruga 6 minuta i 57,5 sekundi s kojim je Subaru WRX STI Type RA NBR Special (600 KS) zvanično najbrži četverovratni automobil koji je mjeren na Nürburgringu.

U svakom slučaju, odličan marketinški potez kojim će Subaru početkom naredne godine kupcima ponuditi brojčano ograničen (samo 500 primjeraka) olakšan cestovni model WRX STI Type RA, čiji će poboljšan i pojačan boxer motor u posljednjem izdanju raspolagati s 314 KS koje će se na obje osovine distribuirati preko ručnog 6-stepenog mjenjača.

Vezani članci