Zadnji pogon
14

Subaru će uskoro predstaviti BRZ STI

Piše: E. T.
Posljednjom fotografijom na kojoj se može vidjeti spojler na poklopcu prtljažnika Subaru je najavio "oštriju" verziju svog modela BRZ, čije je predstavljanje zakazano za 8. juni.

Subaru je konceptni model BRZ STI Performance prvi put predstavio na Sajmu automobila u New Yorku 2015. godine, a ubrzo nakon toga stiglo je obećanje da će "blizanac" Toyotinog modela GT86 u dogledno vrijeme dobiti i svoju produkcijsku verziju. Obećanje je održano, jer će produkcijska verzija modela BRZ STI zvanično biti predstavljena 8. juna.

Coupe će biti opremljen adekvatnim karoserijskim komponentama, čvršćim ovjesom, setom novih točkova i snažnijim kočnicama koje "potpisuje" Brembo, ali bi svi koji uz oznaku STI (Subaru Tecnica International) očekuju turbo motor s najmanje 300 KS mogli ostati razočarani, jer će snaga dvolitarskog četverocilindarskog atmosferskog boxer motora u kombinaciji s oznakom STI sa standardnih 200 (eventualno) porasti do 230 KS.

Nije isključena ni mogućnost da će Subaruov boxer motor i dalje raspolagati s 200 KS, ako se uzme u obzir činjenica da motor u modelu BRZ STI za japansko tržište uopće nije pojačan. Optimisti se nadaju turbo-punjaču, a sve tajne bit će otkrivene za nekoliko dana.

Vezani članci