Igračka za bogate
4

Stopama McLarena: I Aston Martin ima auto bez krova i prozora

E. L.
Aston Martin će svoja dva sjedišta u neobičnom i vjetrovitom okruženju nuditi za 950.000 dolara.

Posljednji ekstravagantan rezultat razigranih inžinjera i dizajnera u čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji krije se iza naziva V12 Speedster, a za miks Aston Martinovih modela DBS Superleggera i Vantage koji detaljima podsjeća na trkaće modele iz pedesetih godina prošlog stoljeća u odjelu Q potrošili su 12 mjeseci.

I dok su u McLarenu uz slično koncipiran model Elva kupcima ponudili opciono vjetrobransko staklo (da lakše prežive vjetar pri 300 km/h), u Astonu za V12 Speedster koji je postavljen na 21-inčnim felgama, a bit će proizveden u samo 88 primjeraka, takvu opciju ne spominju.

Karbonom omotanu "kadu na točkovima“ pokreće 5,2-litarski V12 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača na zadnju osovinu šalje nešto više od 700 konjskih snaga i 753 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage zadužen je ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač, a prijanjanju zadnje osovine pomaže mehanička ograničena blokada diferencijala.

S dva mala prtljažnika iza naslona sjedišta, V12 Speedster od 0 do 100 km/h stiže za 3,5 sekundi i razvija elektronski ograničenih 300 km/h, a prve isporuke kupcima planirane su u prvom kvartalu naredne godine.