Citroenov najmanji umjetnik
0

Stiže Picasso C3

Sarajevo-x.com
Prilično dugo najavljivani mini MPV iz Citroena konačno je ugledao svjetlo dana, te ovom proizvođaču obogatio ponudu u segmentu u kojem do sada nije bio prisutan. Kompaktni monovolumeni postaju sve češći izbor, te gotovo zasjenjuju svoju veću braću, a zahvaljujući odličnom dizajnu jednako bi moglo biti sa malim i velikim Picassom.

Mali molovolumen koji je zasnovan na platformi modela C3 nakon brojnih najava i špekulacija o imenu u javnost je došao sa imenom posuđenim od većeg modela. Iako možda po tom pitanju nije originalan, po svemu ostalom definitvno jeste. Kako smo i navikli od Citroena neobičan ali svrsishodan dizajn je u centru pažnje. Naravno, mali Picasso koristi tehničku osnovu naredne generacije Citroena C3, tačnije istu platformu kao i Peugeot 207, te je u svakom pogledu riječ o naprednom gradskom automobilu. Iako je dobio njegovu platformu novi C3 stiže tek naredne godine, dok će Picasso na predstojećem sajmu automobila u Parizu pokazati svoj puni talenat, ali ujedno i ono što u određenim crtama možemo očekivati od novog C3.

Novi C3 Picasso iako spada u klasu malih porodičnih monovolumena prema svojim gabaritima spada među najprostranije u klasi. U samo 4,08 metara dužine dizajneri Citroena uspjeli su stvoriti vrlo ugodan smještaj za manju porodicu, ali i njihov prtljag, pa sa 500 litara zapremine u prtljažniku sve želje porodice biće ispunjene.

Picasso će ozbiljno ugroziti direktne rivale kao što su Renault Modus, Opel Meriva, Nissan Note i FIAT Idea, kako zbog praktične strane tako i zbog emocionalne strane. Sasvim je jasno da nijedan od nabrojanih konkurenata neće biti u stanju parirati sa odličnim dizajnom malog Picassa koji objedinjuje ozbiljnost i promišljena rješenja, koja smo mogli vidjeti na novom C5, sa razigranim oblinama i elementima koji ga čine poželjnom porodičnom igračkom.

U početki prodaje C3 Picasso će nuditi izbor četiri motora, i to dva dizelaša i dva benzinca. Osnovni HDi će biti 1,6 motor sa 90 KS, dok će poželjnija opcija biti isti taj motor ali u verziji sa 110 KS. Osnova ponude biće 1,4-litarski benzinac sa 95 KS, dok će najjači benzinac biti 1,6 motor sa 120 KS.