Premijera na sajmu u Ženevi
1

Stiže električni Chevrolet Spark EV

Klix.ba
Slijedom svjetske premijere Sparka EV prošle godine u Los Angelesu, Chevroletov električni mini automobil će biti predstavljen evropskoj publici prvi put na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Spark EV kreće u prodaju na odabranim evropskim tržištima 2014. godine.
Očekuje se da će Chevrolet Spark EV postaviti nova mjerila kada se radi o performansama urbanog, gradskog električnog automobila kojeg pogoni najsavremeniji električni motor i baterijski sistem ikada proizveden u kompaniji General Motors.

Napredan pogonski sistem ključan za brzo pokretanje i konkurentan doseg Njegovo ubrzanje te okretni moment od 542 Nm čine Spark EV malenim automobilom s ugodnom dinamikom vožnje. Srce pogonskog sistema automobila Spark EV sastoji se od GM-ovog električnog motora s trajnim magnetima. Razvija više od 130 KS (100 kW), te postiže ubrzanje 0-100 km/h za manje od 8,5 sekundi.

Spark EV će biti opremljen litij-ionskim baterijom s više od 20 kWh koja radi pomoću aktivnog tekućeg sistema hlađenja i grijanja. Zahvaljujući sofisticiranoj akumulatorskoj tehnologiji, očekuje se da će Spark EV postići električnu autonomiju među najboljima u svojoj klasi. Baterijski sistem je projektovan na način koji omogućava brzo punjenje kako na običnoj izmjeničnoj struji (AC) tako i na istosmjernoj struji (DC).

Brzo punjenje na istosmjernoj struji omogućava punjenje automobila do 80 posto kapaciteta za oko 20 minuta. Također, baterijski sistem može podnijeti svakodnevno višestruko brzo punjenje na istosmjernoj struji. Punjenje na izmjeničnoj struji traje između 6 i 8 sati, na utičnici od 230V. Komplet za punjenje strujom sastavni je dio standardne opreme.

Revolucionarno povezivanje čini vožnju lakšom i zabavnijom

Dizajn Chevroleta Spark EV ističe njegov izražajan i oštar izgled. U unutrašnjosti se ističe ploča s instrumentima na vozačevoj konzoli s jednim od dva velika 7-inčna LCD ekrana u boji. Drugi se ekran nalazi na centralnoj konzoli, te služi kao za upravljanje informacijsko-multimedijalnim sisemom, kao i za kontrolu klime u vozilu i prikaz podataka o energetskoj efikasnosti.

Spark EV dolazi sa sistemom Chevrolet MyLink u standardnoj opremi, koji korisnicima omogućava spajanje kompatibilnih pametnih telefona s radijom i ekranom visoke rezolucije. MyLink podržava velik broj aplikacija kojima korisnici mogu upravljati koristeći svoje pametne telefone, te preko interneta slušati radio stanice iz cijelog svijeta. Zadnja kamera pružat će pomoć pri vožnji unazad.

Osim toga, korisnici sistema MyLink koji posjeduju kompatibilni iPhone (od 4S nadalje) s ugrađenim sistemom iOS6, moći će koristiti Siri, napredan sistem korisničke podrške, za obavljanje niza aktivnosti pritom sigurno prateći cestu i držeći ruke na upravljaču.

Vezani članci