Bolji izgled, više opreme
29

Stigla su osvježena izdanja Mercedesovih modela GLA i GLB

E. L.
Mercedesov crossover/SUV dvojac GLA/GLB u redizajniranom izdanju sa sobom donosi nekolicinu poboljšanja i više standardne opreme.

Mercedes-Benz je predstavio osvježena izdanja modela GLA i GLB koja će u prodajne salone širom svijeta stići u drugoj polovini godine, a popularni dvojac sa sobom donosi blago redizajnirane karoserije, unaprijeđenu mehaniku i više standardne opreme.

Oba modela koji se kriju iza oznake AMG 35 i u redizajniranom izdanju pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinac (306 KS) čija se snaga prenosi na obje osovine, ali mu sada asistira 48-voltni blagi hibridni sistem uz koji vozač(ica) u pojedinim situacijama može računati na dodatnih 13 „konja“.

Spomenuti blagi hibridni sistem dio je priče i uz slabiju GLA/GLB verziju koja se nudi iza oznake 250, a u Mercedesu za sada šute o eventualnim poboljšanjima koja pripremaju uz najsnažniju verziju AMG GLA 45. U ostatku ponude za redizajnirana izdanja ostaju dosadašnji turbobenzinski i turbodizelski četverocilindarski motori čija se snaga distribuira na prednju ili na obje osovine (4Matic).

Uz nepromijenjene osnovne oblike karoserije, oba modela oplemenjena su s nekolicinom redizajniranih karoserijskih elemenata, a sa „zatezanjem bora“ stigla je još jedna boja karoserije i nekoliko novodizajniranih aluminijskih felgi prečnika od 18 do 20 inča. AMG verzije dobile su nova sportska sjedišta i četvrtu kombinaciju boja za obloge u kabini.

Posljednja generacija inače odličnog MB-ovog multimedijalnog sistema MBUX (s posebnim dodacima uz verziju AMG 35) pojačana je bežičnom vezom za aplikacije Apple CarPlay i Android Auto, iza upravljača je pregledna adaptivna digitalna instrumentna tabla, a ugođaj koji pruža visokokvalitetni Burmesterov audio-sistem je na listi opcione opreme.