KIA-ina premijera u Ženevi
0

Spreman novi Sorento

Sarajevo-x.com
Sa jednom fotografijom, koja daje naslutiti tek par detalja i ukupnu siluetu automobila KIA, je najavila svoju najvažniju premijeru na sajmu automobila u Ženevi. Riječ je o novog generaciji popularnog terenca Sorento koji bi uz svježiji izgled i veći kvalitet mogao postati i još konkurentniji.

Kako već svi proizvođači vole prije velikih sajmova automobila najaviti na bilo koji način da će upravo oni imati najzanimljiviju premijeru, tako se i KIA pridružila trendu najavljivanja premijera objavljivanjem oskudnih podataka i fotografija koje više skrivaju nego što otkrivaju.

Ipak, zahvaljujući ovoj fotografiji moguće je, dvije sedmice prije početka međunarodnog sajma automobila u Ženevi, zaključiti da je novi Sorento definitivno „porastao“, i to prije svega u dužinu. Pohvalno je i to da su dizajneri ostali vjerni tematskim rješenjim prethodnog modela, pa će i ovaj put Sorneto odlikovati oštre i ozbiljne linije kakve dolikuju snažnim terencima. Također, zahvaljujući dodatnim centimetrima očekuje se da bi Sorento ubuduće mogao biti dostupan i kao sedmerosjed, sa trećim redom sjedišta koji je postao gotovo neizbježan dio opreme SUV-ova ove klase.

Za početak prodaje na tržištu Južne Koreje Sorento će dobiti 2,4-litarski Theta II benzinski motor, dok će snažnija benzinska verzija biti pogonjena 2,7-litarskim motorom. Uporedo će biti dostupan i 2,2-litarski R dizelski motor koji zahvaljujući savremenoj tehnologiji i filetru čestica zadovoljava Euro5 norme o čistoći izduva. Također, zbog činjenice da obezbjeđuje 200 KS i 436 Nm okretnog momenta jasno je da će R dizelaš biti i najprivlačnija opcija, a za potpun ugođaj biće uparen sa 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Zanimljivo je i to da su vrlo brzo nakon prve najavne fotografije počele kružiti i špijunske fotografije unutrašnjosti novog Sorenta. Iako je na ovim fotografijama automobil kvalitetno zamaskiran, jasno je da će unutrašnjost biti znatno ugodnija, bolje dizajnirana ali vjerovatno i kvalitetnija što je bila i jedna od najvećih zamjerki na račun još uvijek aktuelnog modela. Naravno, u KIA-i ni sada ne skrivaju da im je i za ovog Sorenta glavni uzor bio Mercedes-Benz sa svojim ML-om, što je pored dizajna prednjih i zadnjih svjetala najočitije u uređenju unutrašnjosti koje je gotovo prekopirano iz Stuttgartskog SUV-a.