Toyotin trio za Pariz
0

Spreman i novi Avensis

Sarajevo-x.com
Među brojnim svjetskim premijerama na sajmu automobila u Parizu jednu od najvažnijih priprema Toyota. Vrijeme je za novu generaciju Avensisa koji će svojim dolaskom upotpuniti klasu gdje već započeo pravi rat.

Kao i do sada i novi Avensis je zamišljen tako da bude oličenje snažne porodične limuzine, a uz japansku tehnologiju i ovaj put ide evropski šarm. Novi Avensis će se proizvoditi u Velikoj Britaniji, pa se Toyota sada slobodno može nazvati i velikim evropskim proizvođačem, s obzirom na broj modela koji se proizvode na Starom kontinentu.

Pri razvoju novog Avensisa u Toyoti su posvetili i veliku pažnju smanjenju emisije CO2, ali i razvoju snažnijih motora, pa će u januaru naredne godine, kada Avensis stiže u prodaju, biti potpuno spreman za žestoku konkurenciju.

Za sada iz Toyote ne otkrivaju više detalja, a i sam dizajn je prilična nepoznancia s obzirom na to da je objavljena teh jedna fotografija koja prikazuje djelimičan profil i zadnji dio novog Avensisa. Ipak, i tako je jasno da je primarni uzor bio dizajn Lexusa, a ovaj put Avensis dolazi i sa dozom harizme koja je u velikoj mjeri nedostajala još uvijek aktuelnoj generaciji.

Snažne linije, uz odlično definisanu siluetu i izražene bokove ocrtavaju imidž Toyote, a ujedno se čine dovoljno privlačnim da se mogu nositi sa odličnim dizajnerskim radovima kao što su Citroen C5 ili Mazda 6.

Uz Avensisa pod svijetlima Pariza premijeru će doživjeti i minijaturni IQ ali i Urban Cruiser koji su u gotovo neizmjenjenom obliku izrasli iz konceptnih u velikoserijske modele. Simpatični IQ dugačak je manje od tri metra, ali to nije spriječilo Toyotine dizajnere da u njegovu unutrašnjost smjeste četiri ravnopravna sjedišta. S druge strane Urban Cruiser predstavlja snažan gradski crossover koji i uz neobičan izgled nudi odličan kompromis praktičnosti i zabavne vožnje.

Kod sva tri modela izražen je i naglasak na smanjenju CO2 emisija, gdje se posebno ističe IQ sa samo 99 g/km, a s obzirom da sva tri modela stižu na tržište u isto vrijeme jasno je da će Toyota vrlo brzo značajno obogatiti ali i „pročistiti“ ponudu svojih modela.