Nakon električne limuzine
11

Sprema li Sony novi automobil?

DP
Globalni gigant elektronike Sony šokirao je okupljene na Sajmu potrošačke elektronike 2020. godine predstavljanjem prototipa potpuno električnog Vision-S sedana. Nakon električne limuzine, velikani elektronske industrije mogli bi javnosti predstaviti i SUV.

Kompanija je ubrzo precizirala da uglađena električna limuzina nije za serijsku proizvodnju, već je napravljena s namjerom da prikaže Sonyjeve najnovije visokotehnološke elektronske gadgete za automobile. Bez obzira na to, auto je izazvao veliku pažnju.

Snimak koji je Sony nedavno objavio povećava mogućnost da bi nakon Vision-S moglo uslijediti nešto veće - možda prototip Vision crossovera. Takvo vozilo se jasno vidi u pozadini jedne snimke, a Car Buzz je rasvijetlio spomenutu snimku kako bi se vozilo lakše vidjelo.

Vozilo, čiji se prednji dio nakratko vidi na snimku oko 41. sekunde, izgleda veće i više od Vision-S sedana, s drugačijom prednjom maskom.

Treba napomenuti da iako Sony očigledno nije prvenstveno proizvođač automobila, ideja da bi mogao napraviti automobil nije potpuno besmislena. Kao prvo, kompanija za elektroniku sigurno ima dovoljno prihoda za podršku takvom poduhvatu, a kao drugo, Vision-S prototip napravljen je s austrijskom kompanijom Magna Steyr, koja godinama prema ugovoru izrađuje vozila za najveće proizvođače automobila.

Na popisu vozila koje je Magna Steyr sastavljala su BMW X3 prve generacije, Saab 9-3 kabriolet, BMW Z4 / Toyota Supra Mk V i, možda najintrigantniji, električni  Jaguar I-Pace .

Sony Vision-S prikazuje ideju kompanije o tome kako bi mogla izgledati autonomna električna limuzina budućnosti, koja koristi 33 senzora, uključujući CMOS tehnologiju i ToF kamere, da bi stvorila potpunu detaljnu sliku okruženja koja olakšava njegove sposobnosti samostalne vožnje. Na kontrolnoj ploči dominira masivni panoramski digitalni display, a zvučnici ugrađeni u svako sjedalo daju impresivno audio iskustvo koje je Sony nazvao "360 Reality Audio".

Sve ovo izgleda kao nešto što bi Sony mogao isporučivati velikim proizvođačima automobila, ali hoće li gigant elektronike nastaviti ulaziti u automobilski posao? Vjerovatno ne, ali nije beznačajno da je Sony nastavio razvijati Vision-S pripremajući ga za testiranje na cestama. Za sada se o Vision konceptu vozila može samo dodatno nagađati, posebno zato što bi on mogao biti upečatljiv rival novom Teslinom modelu Y.