Chevrolet u duhu šezdesetih
0

FOTO / Spark u drvenom izdanju

Sarajevo-x.com
Chevrolet je otkrio posebno izrađenu Woody karavansku verziju svog superminija Spark. Ovaj je automobil napravljen kako bi obilježio američku tradiciju ove marke i povezanost s kulturom mladih.
Spark Woody karavan prvi je put predstavljen javnosti na surferskom, skejterskom i muzičkom festivalu Boardmasters 2010. u Newquayu u Velikoj Britaniji, koji se svrstava među omiljene destinacije surfera. Chevrolet je odabrao Newquay za premijeru ovog automobila jer je ovaj turistički gradić poznat u svijetu po svojoj surferskoj kulturi, a što može zahvaliti činjenici da Atlantski okean susreće Britansko otočje na jednom od najužih poluotoka, što čini prirodno izvrsne uslove za surfanje.

Spark Woody evocira sjećanja na uzlet surferskog pokreta u SAD-u kada su kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina surferi kupovali karavane s drvenim oplatama, takozvane woodieje. Tradicionalno su to bili veliki automobili temeljeni na velikoserijskim modelima, ali s dijelovima karoserije od drvenih okvira, tako da su bili istovremeno dovoljno jeftini i prostrani da u njih stane sva surferska oprema, uključujući i dasku.

Čak i kada su proizvođači automobila prestali koristiti drvene oplate, te skup i komplikovan postupak proizvodnje, Woody je toliko postao dijelom američke kulture da je njegov duh nastavio živjeti, a Chevrolet je bio samo jedan od mnogih američkih proizvođača koji je koristio Di-Noc vinilne ploče s dijelovima drveta kako bi zadržao drveni izgled.
Spark Woody je jedan u nizu "umjetničkih Sparkova“ nastalih protekle godine. Prvi od njih, Smeilinener Spark, jedinstvena interpretacija Sparka koju je napravila njemačka modna kuća "Smeilinener", prvi je put predstavljen u finalu takmičenja "Mladi, kreativni, Chevrolet“ u Berlinu prošlog oktobra.